1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁG-KÍNAMagyar pavilon nyílt Sanghajban

Orbán Viktor miniszterelnök több kormánytaggal közösen, megnyitotta a magyar pavilont Sanghajban az első Nemzetközi Import Expon. A delegációval magyar üzletemberek is kiutaztak, és öt magyar vállalat már konkrét megállapodást is aláírt kínai cégekkel. A magyar kormányfő találkozott Hszi Csin-ping kínai elnökkel is, akit jövőre meghívott Budapestre, mert a két ország jövőre ünnepli a diplomáciai kapcsolat felvétel 70 éves évfordulóját.

NÉMETORSZÁGMegalakult az új bajor kormány

(MTI)

Megválasztotta a bajor tartományi gyűlés (Landtag) tartományi miniszterelnöknek Markus Södert, a Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát. A CSU és koalíciós társa, a Szabad Választók (FW) pártja együtt 112 mandátummal rendelkezik a 205 fős Landtagban, és 111 képviselőjük vett részt az ülésen. Markus Södert 110 szavazattal választották meg kormányfőnek a titkos választáson, vagyis egy kormánypárti képviselő nemmel szavazott vagy tartózkodott. A miniszterelnök első beszédében összefogásra szólított fel, kiemelte, hogy politikai hovatartozástól függetlenül mindenkinek Bajorországért kell dolgoznia.

FRANCIAORSZÁG Merényletet terveztek Macron ellen

(MTI)

Őrizetbe vett a francia rendőrség hat személyt, akik Emmanuel Macron államfő ellen terveztek merényletet. A hat gyanúsítottat a kelet-franciaországi Isere, Moselle és a nyugati Ille-et-Vilaine megyékben fogták el a belső hírszerzés munkatársai. Az ügyben a párizsi ügyészség terrorista összeesküvés gyanújával indított eljárást. A tájékoztatás szerint a gyanúsítottak egy egyelőre még körvonalazatlan erőszakos cselekményt terveztek a köztársasági elnök ellen.

MEXIKÓMár Mexikóvárosnál jár a migránskaraván

(MTI)

Elérte Mexikóvárost a Közép-Amerika felől az Egyesült Államok déli határa felé tartó menekültkaraván több mint 2200 tagja. Hírügynökségi jelentések szerint a főként Hondurasból, Guatemalából és El Salvadorból érkező emberek helyi idő szerint hétfő délután érték el a mexikói fővárost, miután csak az ország déli határa óta több mint ezer kilométert tettek meg. Érkezésükre már felkészültek a hatóságok, a Jesús Martínez stadionban sátrakat állítottak fel, gondoskodtak egészségügyi ellátásról, tisztálkodási lehetőségről, élelmiszerről.

FRANCIAORSZÁG – ÚJ-KALEDÓNIANem lesz önálló állam Új-Kaledónia

(Pixabay)

A szavazók többsége a függetlenség ellen voksolt a csendes-óceáni Új-Kaledónián megrendezett népszavazáson. A Franciaországhoz tartozó területen a voksok kétharmadának összeszámlálása alapján a nem szavazatok aránya 60 százalék. A részvételi arány nagyon magas, 80,7 százalékos volt. A 270 ezer lakosú szigetcsoporton a függetlenséget leginkább az őslakos kanak népcsoport támogatja, amely már több mint három évtizede várt a népszavazásra.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon