1-HÉT

MAGYARORSZÁG – Diákhitel 3

Elképzelhető, hogy hamarosan bevezetésre kerül a Diákhitel 3 program, az élethosszig tanulás jegyében. Minderről Bugár Csaba, a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója nyilatkozott. Az igazgató szerint várhatóan az Országos Képzési Jegyzék (OKJ) képzésekre is fel lehet majd venni a diákhitelt, valamint az élethosszig tanulás jegyében akár a 40. életév felett is igénybe lehet majd venni a kölcsönt. Bugár Csaba a hitel törlesztéséről is szót ejtett. „Az egyetemisták, főiskolások 14 százaléka nem fejezi be a tanulmányait. Ebben a helyzetben a 2001-es alapítás óta idén júliusig 20 ezer szerződést kellett felbontaniuk a törlesztések elmaradása miatt. Jelenleg sem fizet 3 ezer adós. Ugyanakkor az elmúlt 15 évben 373 ezer hallgató vett már fel diákhitelt és egyharmaduk már vissza is fizette tartozását” - hangoztatta a Diákhitel Központ Zrt. vezérigazgatója.

EURÓPA – Orosz-török megbékélés

Vlagyimir Putyin orosz elnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök Szentpéterváron találkozott egymással. A találkozó az orosz-török megbékélés jegyében zajlott. Vlagyimir Putyin többek között azt jelentette be, hogy Oroszország fokozatosan megszünteti a Törökországgal szemben bevezetett szankciókat. Az orosz elnök szerint a két ország prioritásként kezeli, hogy a válság előtti szinten állítsák helyre a kétoldalú kapcsolatokat. Mint mondta, megkezdődött a kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok újjáélesztése. A két vezető először találkozott azt követően, hogy a török légierő tavaly novemberben légtérsértésre hivatkozva lelőtt egy szíriai bevetésen részt vevő orosz bombázót. A két ország gazdasági büntetőintézkedésekkel is súlyosbított elhidegülésének Erdogan június végi bocsánatkérő levele vetett véget.

EURÓPA – Szíriai menekültből német borkirálynő lett

Németországban egy egykori szíriai menekültet koronáztak Trier város borkirálynőjévé. A 26 esztendős Ninorta Behno három évvel ezelőtt menekült el a polgárháború sújtotta Szíriából, és győzelmét a menekültek sikeres integrációjáért ajánlotta fel. Elmondása szerint ez is bizonyítja, hogy Németország támogatja az érkezők beilleszkedését. A szépségkirálynőnek a jövőben, többek között az lesz a feladata, hogy a Moselle, Saar és Ruwer folyók mentén fekvő borászatokat képviselje és az arcát adja az ottani borokhoz. Ninorta Bahno, aki egyébként keresztény most éppen egy olyan képzésen vesz részt, amely lehetővé teszi számára, hogy elhelyezkedhessen egy állami munkaközvetítőnél.

EGYESÜLT ÁLLAMOK, ÉSZAK-AMERIKA – Trump célkeresztben

Egyre szélesedik a belharc az amerikai republikánusok között. Egykori és jelenlegi politikusok is támadják az elnökjelöltet. Ötven republikánus, volt tisztségviselő például nyílt levelet tett közzé a The New York Times című lapban azt állítva, hogy Donald Trump elnöksége kockázatot jelentene az amerikai nemzetbiztonságra. Az írásban az aláírók azt állítják, hogy a republikánus elnökjelöltnek hiányzik a karaktere, az értékrendje és a tapasztalata ahhoz, hogy elnök legyen. A levél szerint Trump aláásná az Egyesült Államok erkölcsi tekintélyét és megkérdőjelezné az alkotmányba vetett hitet is. Az aláírók között olyan ismert személyiségek vannak, mint Michael Hayden, aki korábban a Központi Hírszerző Ügynökség és a Nemzetbiztonsági Ügynökség igazgatója volt. Továbbá John Negroponte, aki hírszerzési igazgató volt, majd 2007-ben helyettes külügyminiszter lett.

EGYESÜLT ÁLLAMOK, ÉSZAK-AMERIKA – Mozgolódnak a Zöldek

Jill Steint személyében női elnökjelöltet választottak a Zöld Párt houstoni konvencióján. Utoljára tizenhat évvel ezelőtt figyeltek az amerikaiak a Zöld Pártra. 2000-ben ugyanis Ralph Nader, a párt akkori elnökjelöltje feltűnően sikeres kampányt folytatott, sok híresség támogatta őt, ám az őszi elnökválasztáson a három százalékot sem érte el. A jelenlegi mozgolódás fő oka, hogy Bernie Sanders szenátor sok híve nem hajlandó Hillary Clintont támogatni, ők a Zöld Párthoz pártoltak, és nagy lélekszámban voltak jelen a texasi Houstonban tartott pártkonvención. A pártgyűlésen a hívek jelszava az volt, hogy „Jillt és nem Hillt!”, vagyis Jill Steint és nem Hillary Clintont ajánlják az amerikai választók figyelmébe.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon