1-HÉT

MTI

VENEZUELA10 millió százalékos infláció

Jövőre 10 millió százalék is lehet az infláció Venezuelában - közölte a Nemzetközi Valutaalap (IMF). Legfrissebb előrejelzésében az IMF az idei évre 1,37 millió százalékos inflációval számol a júliusban várt 1 millió százalék helyett. Nem hivatalos adatok szerint a szeptemberi infláció 488 865 százalék volt éves összevetésben, ami 1973 óta a legmagasabb. Hivatalos adatot évek óta nem közöl a venezuelai kormány. Az IMF előrejelzése szerint Venezuela gazdasága 18 százalékkal zsugorodik az idén. Ezzel az idei lesz a harmadik egymást követő év, amikor a venezuelai hazai össztermék (GDP) kétszámjegyű mértékben csökken, öt év alatt mintegy 50 százalékkal gyengült a gazdaság teljesítménye.

VILÁG Komoly recesszió vár a világgazdaságra

(Pixabay)

Londoni pénzügyi elemzők szerint jelenleg immár egyharmados eséllyel lehet számítani arra, hogy a világgazdaság a következő két évben recesszióba kerül. Az egyik legtekintélyesebb londoni gazdasági-üzleti elemzőcég, a Centre for Economics and Business Research (CEBR) legújabb tanulmánya szerint most már nem csupán a globális üzleti ciklusok kifutásáról van szó, hanem arról is, hogy a kereskedelmi konfliktusok, az euróövezeti problémák és a feltörekvő térség válságai összeállhatnak olyan egyidejűleg ható tényezőkké, amelyek visszaesésbe sodorhatják a világgazdaságot.

ÉSZAK-KOREA Kim Dzsong Un meghívta a pápát

A dél-koreai elnöki hivatal közlése szerint phenjani látogatásra hívta meg Ferenc pápát Kim Dzsong Un észak-koreai vezető. Az észak-koreai meghívást Mun Dzse In, dél-koreai elnök továbbítja a katolikus egyházfőnek, akivel a jövő héten találkozik európai látogatása során. A phenjani vezető Ferenc pápa áldását és támogatását szeretné kérni a Koreai-félszigeten megteremteni szándékozott béke és stabilitás érdekében, illetve tanácskozni akar vele a Vatikánnal folytatandó, jövőbeli együttműködésről.

IRAKAz interneten keresnek minisztereket

Az interneten keres minisztereket kormányába az új iraki miniszterelnök-jelölt. Ádil Abdul Mahdi létrehozott egy weboldalt, ahová a jelentkezők október 9. és 11. között tölthetik fel önéletrajzukat. Azt, hogy végül mi alapján választják majd ki a leendő tárcavezetőket, még nem lehet tudni, de valószínű, hogy kell némi felkészültség ahhoz, hogy valaki elnyerhessen egy-egy miniszteri pozíciót.

MACEDÓNIA Az alkotmányban módosítanák Macedónia nevét

(Pixabay)

Másfél héttel az országnév megváltoztatásáról szóló érvénytelen macedóniai népszavazás után alkotmánymódosítást kezdeményezett a szkopjei kormány, és amennyiben a javaslat a parlamentben a kétharmados támogatottságot kap, a nyugat-balkáni országot a jövőben Észak-Macedóniának fogják hívni - jelentette a helyi média.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon