1-HÉT

MTI

GÖRÖGORSZÁG Százezer menekült várakozik

Az utóbbi hetekben ismét egy nagyobb tömeg érkezett a görög szigetekre és Észak-Görögországba. Sokan még a tél beállta előtt megpróbáltak átszökni Törökországból, de hatóságok nem voltak felkészülve akkor a menekülthullámra. A görög táborok teljesen megteltek, annyian szöktek át az utóbbi hetekben Törökországból. Van olyan tábor, ahol négyezren élnek. Sokaknak nem jut hely a konténerekben, őket ideiglenes sátrakban helyezik el.

SPANYOLORSZÁGÖsszecsapások Katalóniában

(MTI)

Összecsapásokká fajult a katalóniai népszavazás egy éves évfordulójára szervezett menet. A rendőrök azután kezdték el gumilövedékkel és gumibottal oszlatni a tömeget, hogy az a katalán parlament és a rendőrség épülete elé ért. A katalán függetlenség több ezer támogatója sétált keresztül Barcelonán a betiltott függetlenségi népszavazás egyéves évfordulóján. „Nagyon fontos, mert ez az egyedüli lehetőség, hogy megvédjük Katalónia függetlenségét. Mindannyiunknak szerepet kell vállalni. Egy olyan pillanatnak állítunk most emléket a történelmünkben, amikor egy olyan népszavazáson próbáltunk meg szavazni, amit nem engedélyeztek vagyis fontos, hogy mindannyian itt legyünk ma” – mondta el Albert Pulido függetlenségpárti tüntető.

NAGY-BRITANNIA Bevezették az élettársi kapcsolatot

(Pixabay)

Eddig csak a meleg párok választhattak a házasság és a bejegyzett élettársi kapcsolat között Angliában és Walesben. Theresa May miniszterelnök bejelentése szerint ezt az igazságtalanságot kívánják orvosolni azzal, hogy az élettársi kapcsolatot heteroszexuális pároknak is elérhetővé teszik. Az eddigi rend egyébként az európai szabályozással is ellentétes volt. Hasonló változáson gondolkodik a skót kormány is.

INDONÉZIA Rengeteg áldozata van a természeti katasztrófának

(MTI)

Megerősített adatok szerint 1407-re nőtt az indonéziai Celebesz szigetét múlt pénteken megrázó, 7,5-ös erősségű földrengés és az azt követő szökőár halálos áldozatainak a száma – közölte az indonéz katasztrófavédelem szóvivője. Néhány nappal korábban a hatóságok még 844 ember halálát tudták hivatalosan megerősíteni. „A természeti katasztrófának ezen felül legalább 2500 sérültje van és 99 embert eltűntnek nyilvánítottak” – jelentette a nemzeti katasztrófavédelem szóvivője, Sutopo Nugroho. A legtöbben a 380 ezer lakosú Paluban vesztették életüket. Több ottani szállodában emberek tucatjai vannak még a romok alatt, és számos környékbeli falu közúton továbbra is megközelíthetetlen.

AUSZTRIAAz Alpokba már kopogtat a tél

(Pixabay)

Az Alpokba már a héten megérkezett a tél. A nyugati, északnyugati hegyeket már napok óta hó borítja, és a következő napokban még az északi és a középső részeken is lehet havazásra számítani, de egyelőre még csak 1400-2000 méter magasságban. A legtöbb hóra leginkább a déli csúcsoknál lehet számítani, ahol lokálisan 25-50 centiméter között is lehet majd a felgyülemlett hó mennyisége.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon