1-HÉT

MTI

VILÁG Csökkent a mélyszegénység

A Világbank 1990-ben kezdte el gyűjteni a mélyszegénységre vonatkozó adatokat, akkor 1,9 milliárd ember élt rendkívül rossz körülmények között, ami a teljes populáció 36%-át jelentette. Ehhez képest 2015-ben ez a szám már 736 millióra csökkent. Amellett, hogy egyre kevesebben élnek mélyszegénységben, érdekes adat az is, hogyan tolódott el a szegény emberek földrajzi eloszlása: 1990-ben még csaknem egymilliárd szegény ember élt Kelet-Ázsiában, de gyors gazdasági növekedésnek köszönhetően ez a szám 2015-re 47 millióra csökkent, ami 2%-os népességarányos szegénység az 1990-es 62%-hoz viszonyítva.

SVÉDORSZÁGTávozásra kényszerül a miniszterelnök

(MTI)

Nem szavazott bizalmat Stefan Löfven szociáldemokrata miniszterelnöknek a svéd törvényhozás többsége, így a kormányfő elvileg kénytelen távozni posztjáról, de az új kormány felállásáig továbbra is ő vezeti a kormányt. A 349 fős parlamentben Löfvent 142 képviselő támogatta, és 204-en szavaztak ellene, köztük a teljes jobbközép blokk és a bevándorlásellenes Svéd Demokraták képviselői is.

PORTUGÁLIA  – 400 éves hajóroncsot találtak portugál régészek

(Pixabay)

A Lisszabon melletti egyik népszerű nyaralóhely, Cascais partjainál, 12 méteres mélységben egy négyszáz éves, felfegyverzett portugál hadi- és kereskedőhajó roncsait találták meg régészek. A jármű kínai porcelánt és indiai fűszert szállított. A szakemberek szerint 1575 és 1625 között süllyedt el. Szeptember elején bukkantak rá a roncsokra, de a tudományos felfedezésről csak most számolt be a kutatást végző csoport igazgatója. Több mint 20 éve nem került elő ilyen értékes lelet az ibériai országban.

SKÓCIA Árverésre kerül a világ legdrágább skót whiskyje

(Pixabay)

A világ legdrágább, a becslések szerint akár egymillió fontot is érő skót whiskyjére lehet licitálni október 3-án a Bonhams árverési ház edinburgh-i aukcióján. A Macallan Valerio Adami 1926 elnevezésű whiskyt 60 évig érlelték, mielőtt palackozták volna. A Macallan szeszfőzde annak idején Peter Blake és Valerio Adami popartművészeket kérte fel a 24 palack címkéjének megtervezésére. 12 üvegre Blake, 12-re pedig Adams címkéje került.

EGYESÜLT ÁLLAMOK Elhagyták az alapítók az Instagramot

(Pixabay)

Kevin Systrom és Mike Krieger bejelentették, távoznak az Instagramtól. A duó még 2010-ben alapította a képmegosztó alkalmazást. Systrom vitte a cég vezérigazgatói teendőit, míg Krieger volt a vállalat technikai igazgatója. Két évvel a piacralépést követően, 2012-ben 1 milliárd dollárért felvásárolta az Instagramot a Facebook. Az Instagram júniusban azt közölte, hogy aktív felhasználóinak száma elérte az 1 milliárdot.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon