1-HÉT

Pixabay

ROMÁNIA, ERDÉLYSok a medve

A csíkszeredai román tannyelvű Octavian Goga Főgimnázium udvarán egy vadász egy medvét lőtt ki. A medve az iskola mellett több portán is garázdálkodott. Az állat többször is elaludt egy-egy portán, majd pedig az Főgimnázium udvarán. Romániában gyakorivá vált, hogy a medvék a településeken keresnek élelmet maguknak, és a lakosságot is veszélyeztetik. A székelyföldi Hargita megyében az év eleje óta kilenc személy került kórházba medvetámadás következtében. A medvék túlszaporodása 2016-tól vált nyilvánvalóvá, amikor a Ciolos-kormány a populációt szabályozó medvevadászatot is betiltotta. Korábban a tárca évente 400-450 medve kilövésére adott engedélyt a vadásztársaságoknak.

VENEZUELAÖt nullával kevesebb

(MTI)

A gazdasági csőd szélén álló Venezuelában, ahol a szakértők szerint az év végén akár 1 millió százalék lehet az infláció, a napokban öt nullát vágtak le a helyi pénznem végéről. Az intézkedés megelőzően a kormány arról is döntött, hogy a minimálbért több mint 3 ezer százalékkal, fekete piaci árfolyamon számolva 30 dollárnak megfelelő összegre emeli. Azt, hogy ezt mikortól lépteti életbe, nem közölte. Az infláció júliusban - nem hivatalos adatok szerint - elérte a 83 ezer százalékot, ami csaknem a duplája a júniusi 46 ezer százaléknak. Hivatalos inflációs adatot évek óta nem közöl a venezuelai kormány. A „régi” bolivar legnagyobb címlete a 100 ezres volt, ami a fekete piacon kevesebb mint 3 amerikai centet ért. Egy csésze kávé több mint 2 millió „régi” bolivarba került.

EGYESÜLT ÁLLAMOK Trump kedveli Kimet, Kim kedveli Trumpot?

(MTI)

Az amerikai elnök nem zárta ki, hogy újra találkozik Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, akivel június 12-én tárgyalt Szingapúrban. Trump részletekbe nem bocsátkozott, de arról beszélt, hogy „sok jó dolog” történik Észak-Koreával. Sérelmezte, hogy kínai-amerikai kereskedelmi vita miatt Peking már nem segít annyit az koreai helyzet rendezésében, mint korábban. „Végett vetettem az (észak-koreai) nukleáris kísérleteknek. Véget vetettem a rakétateszteknek. Japán fellelkesedett. Hogy mi lesz tovább? Ki tudja?” – mondta Trump, és megemlítette, hogy nagyon jó személyes kapcsolat alakult ki közte és Kim között. „Én kedvelem őt. Ő kedvel engem” – így Trump.

EURÓPATerjed a kanyaró Európában

(Pixabay)

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a védőoltások általánossá tételét sürgeti a kanyaró európai terjedésének megfékezése érdekében. A 2018 januárjától júniusig terjedő időszakban 41 ezret is meghaladta a megbetegedések száma, szemben a tavalyi évben regisztrált 23 927 esettel, amikor is négyszeresére emelkedett a megbetegedések száma 2016-hoz képest. A kanyaró erősen fertőző betegség, cseppfertőzéssel terjed, az esetek többségében ugyan gyógyítható, de halálos kimenetelű komplikációk is előfordulhatnak. A WHO szerint különösen veszélyeztetettek a be nem oltott kisgyermekek és a terhes nők.

FRANCIAORSZÁG A hőség miatt leállítottak egy atomerőművet

(Pixabay)

A Franciaországban is perzselő hőségre tekintettel az Electricité de France (EDF) áramszolgáltató elrendelte három atomerőmű négy reaktorblokkjának leállítását. Az időleges leállítást a Rhone és Rajna folyók atomerőművek hűtésére használt vizének magas hőmérsékletével magyarázták. Két reaktort az EDF által üzemeltetett Bugey atomerőműben, egyet-egyet pedig St. Albanban és a német határon fekvő Fessenheimben kapcsoltak le átmenetileg. Franciaország jelenleg egy egész Európát sújtó hőhullámtól szenved, a hőség helyenként a 37 Celsius fokot is elérte a Rhone völgyében.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon