1-HÉT

Pixabay

OROSZORSZÁGMeg vannak számlálva a dollár napjai?

Csökkenőben van az amerikai dollár globális valuta szerepe, és Oroszország már egy ideje annak a módjait keresi, hogy miként fizethetnének helyi valutákkal az egymással kereskedő államok – jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. „Biztos vagyok abban, amiatt, hogy egyesek durván visszaélnek a dollár globális tartalékvaluta szerepével, előbb csökkenni fog, majd teljesen eltűnik a dollár ezen szerepe” – magyarázta a politikus.

OROSZORSZÁGKomoly nyugdíjreform következhet

(Pixabay)

A Kommerszant című gazdasági napilap beszámolója szerint Vjacseszlav Vologyin, az Állami Duma elnöke azt jelentette ki, hogy az orosz állami nyugdíjrendszer deficites, azt a költségvetésből töltenék fel, de sikere kétséges, mivel a költségvetésben is hiány mutatkozik. A nyugdíjkorhatárt 1932-ben állapították meg, amelyhez azóta nem nyúltak, most emelésen gondolkodnak, már elő is terjesztették az erre vonatkozó kormányzati terveket. Az elképzelés szerint a korhatárt a nőknél 2034-ig 55-ről fokozatosan 63 évre, a férfiakét pedig 2028-ig 60-ról 65 évre emelnék fel. Ugyanakkor egy felmérés szerint az oroszok 80 százaléka ellenzi a nyugdíjreformot.

OLASZORSZÁG Leomlott egy autópályahíd

(MTI)

Leszakadt Genovánál egy autópályahíd az A10-esen. A balesetben többtucatnyian vesztették életüket. A Morandi híd 200 méteres, ipari övezet fölött átívelő szakasza omlott le. A mentéshez kétszáz tűzoltó vonult ki. A tragédiát hirtelen támadt heves vihar előzte meg. Egy szemtanú azt mondta, hogy nyolc vagy kilenc járművet látott a hídon, amikor a baleset történt. Az eseményeket apokaliptikusnak nevezte. A Morandi hidat 1967-ben avatták fel, 90 méter magas és 1 kilométer hosszú. Két pillér közti legnagyobb távolsága 200 méter.

NORVÉGIAA lovak vesztét okozza a rendkívüli szárazság

(Pixabay)

A rendkívüli szárazság miatt nehezen és csak magas áron jutnak elegendő takarmányhoz állataik számára a gazdák Norvégiában, ezért sokan kénytelenek leölni lovaikat, számolt be az NRK norvég közszolgálati adó. „A múlt hónapban csaknem naponta érkezett megkeresés a kétségbeesett lótulajdonosoktól, akik nem tudták, hogy mihez kezdjenek a pusztító szárazság közepette” – nyilatkozta Jens Eide norvég hentes és mészáros. Hozzátette, hogy emellett azok a gazdák, akik egyébként is hoznák más jószágaikat, most jóval korábban érkeznek velük, pedig az állatok még nem érték el a megfelelő kort. Ha azonban nincs elég élelem, akkor az állatokat le kell ölni.

MONGÓLIA Titokzatos építményekre bukkantak a Góbi sivatagban

(Pixabay)

A különös komplexumokat konteósok fedezték fel a sivatag területén. Bár az összeesküvés-hívők szerint az építmények titkos katonai bázisok vagy idegenek által létrehozott leszállóhelyek lehetnek, valószínűleg egészen más áll a háttérben. A képeket először egy konteós tartalmakkal foglalkozó YouTube-csatorna, a thirdphaseofmoon mutatta be. A csatorna által elsőként ismertetett alakzat egy kifutópályára emlékeztető betonhálózat. A struktúra elhagyatott épületek mellett áll. A videó narrátora szerint a sivatagban eldugott bázison valamiféle titkos űrprogram folyhat.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon