1-HÉT

MTI

GÖRÖGORSZÁGNemzeti gyászt hirdettek

Valóságos földi pokollá vált Görögország egy része. Rengetegen vesztették életüket és sérültek meg a fékezhetetlen erdőtüzekben. Alekszisz Ciprasz miniszterelnök háromnapos nemzeti gyászt hirdetett. Közben megérkeztek az első nemzetközi felajánlások is. Vlagyimir Putyin táviratot küldött Prokopisz Pavlopulosz államfőnek és Ciprasznak részvétét nyilvánítva a halálesetek miatt és felajánlotta, hogy Moszkva minden szükséges segítséget megad a természeti katasztrófa következményeinek elhárításához. A horvát védelmi minisztérium két tűzoltórepülőt ajánlott fel. Törökország pedig ugyancsak felajánlotta, hogy tűzoltórepülőkkel és helikopterekkel segíti az oltást, és kérés esetén háromnegyed órán belül a helyszínre érkezhet légi egysége.

NAGY-BRITANNIA Rekordmértékű szárazság és hőhullám 

(Pixabay)

1961 óta nem tapasztalt szárazság és hőhullám sújtja Nagy-Britanniát, az ország egyes részein éjszaka sem csökken a hőmérséklet a nyári nappalokon amúgy megszokott 21-24 Celsius-fok alá, a lakosságot pedig figyelmeztették: kerüljék a napsütést, főleg a délelőtt 11 és a délután 3 közötti órákban. A szigetországban a hétfői volt az év eddigi legmelegebb napja, a Suffolk grófságbeli Santon Downhamben 33,3 fokot mértek. Anglia középső és délkeleti területeinek nagy részén továbbra is a második legerősebb, narancsfokú riasztás van érvényben.

FRANCIAORSZÁG Gazdatüntetés zavarta meg a Tour de France-ot

(MTI)

Szokatlan incidenssel indult a Tour de France 16. Szakasza. A versenyt már az első kilométereken tüntetés zavart meg. A mezőny éppen csak, hogy elhagyta az 25 km-es hegyi hajrát, amikor tüntető gazdák torlaszolták el az utat szalmabálákkal. A versenyigazgató döntése értelmében megszakították a szakaszt, a rendőrök pedig megpróbálták eltávolítani az útról a tüntetőket. Ekkor kaptak egy kis adag könnygázt a versenyzők is. A biciklisek azt hitték ez is a tüntetők műve, de kiderült, hogy az egyik rendőr vetette be az anyagot, amiből nekik is jutott.

CSEHORSZÁGA csehek elégedetlenek a lengyel eledelek minőségével

(Pixabay)

Szigorúbban kívánja a jövőben ellenőrizni a cseh mezőgazdasági minisztérium azokat a külföldről behozott élelmiszertemékeket, amelyek gyártójánál korábban problémákat tapasztaltak. Amennyiben hiányosságokat talál, akkor az adott termék behozatalát megtiltja. - közölte Václav Tampír, a tárca sajtóosztályának vezetője. A szóvivő elmondta: Miroslav Toman, cseh mezőgazdasági miniszter a problémáról múlt heti találkozóján már egyeztetett lengyel partnerével Jan Krzystof Ardanowsky agrárminiszterrel. „Néhány élelmiszergyártó rontja Lengyelország jó hírnevét. Ellenőreink a közelmúltban olyan lengyel almákat találtak, amelyek túl sor permetet tartalmaztak, illetve olyan húskonzerveket, amelyek nem feleltek meg az előírásoknak” - fejtette ki a cseh miniszter.

OLASZORSZÁG Elhunyt a vezér, új igazgatója lesz a Fiat Chrysler autógyárnak

(Pixabay)

Elhunyt Sergio Marchionne a Fiat Chrysler vezérigazgatója. Az igazgató halálát követően új vezérigazgatót neveznek ki a Fiat Chrysler autógyár élére - adta hírül a The Wall Street Journal című lap. A lap információi szerint az elmúlt hétvégén Torinóban tartott ülést a Fiat Chrysler igazgatótanácsa és azt a döntést hozta, hogy Mike Manley, a cég terepjárógyártással foglalkozó részlegének vezetője veszi át Marchionne helyét.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon