1-HÉT

Pixabay

EURÓPA – A brit kormány macskái

Konfliktus alakult ki a brit miniszterelnöki hivatal és a külügyminisztérium főegerészei között. A minisztériumi macskák között területi viták okozzák a fő feszültséget. A Larry és Palmerston nevű cicák számos esetben kaptak hajba. Larry állatorvosi ellátásra szorult, Palmerstonnak pedig foltokban hiányzik a bundája, vélhetően Larry tépte meg. Megoldást egyelőre az jelenthet, hogy korlátozzák a kijárásukat, így csökkentve annak kockázatát, hogy összetalálkoznak. További gondot okozhat azonban a pénzügyminisztérium új macskájának érkezése. Gladstone egyelőre nem kevert bajt, mi több, nagy népszerűségnek örvend. Phillip Hammond, az új pénzügyminiszter külön üdvözölte az új macskát, akinek máris több mint ezer követője van az Instagram közösségi portálon. Larryt és Palmerstont pedig a Twitteren követhetik az érdeklődők.

EURÓPA – Norvég születésnapi ajándék a finneknek

A norvég kormány egy hegycsúcsot ajándékozna a szomszédos Finnországnak, amely jövőre ünnepli függetlensége 100. évfordulóját. A szóban forgó Halti hegy nagyobb része ugyan a határ finn oldalán fekszik, de a 1331 méter magas csúcsa már Norvégiához tartozik. A javaslat úgy rajzolná újra a határt, hogy a csúcs is a finnekhez kerüljön. Norvégia területén több ennél jóval égbe törőbb csúcs is található, legmagasabb hegye, a Galdhopiggen csaknem 2500 méteres tengerszint feletti magassággal büszkélkedhet. Finnország jelenlegi legmagasabb pontja ugyanakkor 1325 méteren található, a Halti hegy finn területre eső oldalán. A javaslatot Björn Geirr Harsson, egy korábbi norvég állami földmérő vetette fel, aki szerint „szép gesztus lenne plusz hat métert ajándékozni Finnországnak”.

EURÓPA – Sokba került a török katonai puccskísérlet

Számítások szerint közel százmilliárd dolláros kárt okozott a török gazdaságnak a július 15-i elvetélt katonai puccskísérlet. A török kereskedelmi miniszter szerint az alaposabb számítások után a károk nagysága valószínűleg még nagyobb lesz. A miniszter példaként hozta fel azt, hogy sok turista lemondta törökországi szállásfoglalását és útját. A kormány ráadásul megtiltotta az éves szabadságok kivételét több mint hárommillió köztisztviselőnek és emiatt közel egymillió foglalást mondtak le. A tárcavezető türelmet kért az idegenforgalmi szektorban tevékenykedő vállalatoktól és a polgároktól, megjegyezve, hogy a turizmusnak már amúgy is kárt okoztak a terrortámadások, és az orosz-török viszony válsága is bajokat okozott.

EGYESÜLT ÁLLAMOK, ÉSZAK-AMERIKA – Sörszakértő kerestetik

Az Amerikai Történelem Nemzeti Múzeuma olyan sörszakértőt keres, aki 64 650 dollár éves fizetésért a következő három évben beutazza az Egyesült Államokat, felkeresi a sörfőzdéket, illetve sörözőket, és megkóstolja azok kínálatát. A washingtoni múzeum honlapján néhány napja megjelent álláshirdetés rögvest érdeklődők százezreit vonzotta. Teljesen laikus sörisszáknak azonban nem sok esélyük van az álomállás elnyerésére, mert valójában egy olyan, a sörhöz is értő történészfélét keresnek, aki alkalmas az amerikai sörtörténelem szakszerű feldolgozására. A győztes pályázónak cikkeket kell írnia és kutatásokat kell végeznie a múzeum táplálkozástörténeti osztályának kiállításai és archívuma számára.

AUSZTRÁLIA ÉS ÓCEÁNIA –  Az utazó kontinens

Ausztrália, a világ leggyorsabban mozgó kontinense, amely évente hét centimétert halad észak felé. A földrengések, amelyek a tektonikus lemezek közötti feszültségek miatt alakulnak ki, megváltoztatják a földtömegek és a tengerfenék szerkezetét és pillanatok alatt elmozdíthatják a kontinenseket – fejtette az ausztrál földtani intézet vezetője. A szakértő és munkatársai hamarosan újrakalibrálják Ausztrália helyzetét a Föld felszínén. Az új eredményeket bemutató tanulmány 2017-re készül el, ami milliméterre pontosan mutatja be a kontinens helyzetét. Akkor pontosan megtudhatjuk, hogy mennyit változott a hatalmas sziget helyzete a kilencvenes évek óta.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon