1-HÉT

MTI

HORVÁTORSZÁGFélmillió ember várta a horvát válogatottat

Félmillió ember várta a horvát válogatottat Zágrábban, Horvátország történetében még soha nem volt a mostanihoz hasonló tömeges megmozdulás. A tömeg miatt a válogatottat szállító autóbusz csak lépésben tudott haladni. A mindössze 22 kilométer hosszú utat ezért több mint öt óra alatt tette meg. Eközben százezrek vártak a focistákra a főtéren és a környező utcákban is a tikkasztó melegben. Sokan víz és élelem nélkül maradtak, a tűzoltók ciszternákból osztották az ivóvizet, a mentők pedig ötszáz esetben nyújtottak segítséget ájult, kimerült embereknek.

OROSZORSZÁG Börtönbüntetés vár a Pussy Riot tagjaira

(MTI)

Az orosz Pussy Riotnak nem ismeretlenek belülről az orosz börtönök. Már több akciójuk után ítélték őket elzárásra. Most 15 napot kaptak. Mind a négy Pussy Riot-tag, - aki berohant a moszkvai vb-döntőn a pályára - 15 nap börtönbüntetést kapott. A bíróság azt is megtiltotta nekik, hogy a következő három évben belépjenek bármilyen oroszországi sportrendezvényre. Rendőrségi egyenruha illetéktelen használata és sportrendezvény megzavarása miatt indult ellenük eljárás.

SZAÚD-ARÁBIANők a felhők között

(MTI)

Nők előtt is megnyitotta kapuit egy repülési akadémia Szaúd-Arábiában. A szeptemberben kezdődő képzésre már több száz női pilótajelölt adta be jelentkezését. A női pilótaképzés a Szaúd-Arábia keleti részén fekvő Dammám városban lévő Oxford Repülési Akadémián valósul majd meg. A tanulók három év elméleti és gyakorlati képzésben részesülnek. A közel-keleti országot irányító Mohamed bin Szalmán koronaherceg tavaly kötelezte el magát a szaúdi társadalom és gazdaság korszerűsítése mellett. Ennek érdekében több száz milliárd dolláros befektetésekről tárgyalt az Európában, illetve az Egyesült Államokban tett látogatásai során.

UKRAJNA Gyermekkereskedelemmel foglalkozó klinikát lepleztek le

(Pixabay)

Az ukrán hatóságok lelepleztek egy mesterséges megtermékenyítéssel foglalkozó klinikát Kijevben, amely éveken át hamis dokumentumokkal külföldre adott el ukrán béranyák által megszült gyermekeket - hozta nyilvánosságra Szerhij Knyazjev országos rendőrfőnök Kijevben. Jurij Lucenko főügyésszel közösen tartott sajtótájékoztatóján a rendőrségi vezető elmondta, hogy a hatóságok több száz béranya kilétét azonosították. A klinikát egy 41 éves külföldi állampolgárságú férfi hozta létre Ukrajnában még 2011-ben. Knyazjev ugyanakkor nem fedte fel sem a klinika, sem férfi nevét.

HAWAII Lávabomba zuhant egy turistahajóra

(Pixabay)

A Hawaii Nagy Szigetén (Big Island) tomboló Kilauea vulkán lávakitörése egy turistahajóra zuhant, a szerencsétlenségben 13-an megsebesültek. A turistahajó körutazását kifejezetten a láva közelébe szervezték, hogy az érdeklődők az óceán felől csodálhassák a természeti jelenséget. A Kilauea immár két hónapja folyamatosan aktív, és a vulkáni tevékenység nem csökken, hanem éppen hogy erősödik. Az illetékes hatóságok és a különböző szervezetek tisztségviselői ugyan folyamatosan figyelmeztetik az embereket a veszélyekre, de ennek ellenére is több utazási iroda szervez hajóutakat a tűzhányó közelébe.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon