1-HÉT

NAGY-BRITANNIA – Boris Johnson távozott a külügyi tárca éléről

Lemondott Boris Johnson. A brit külügyminiszter azzal indokolta lemondását, hogy az Egyesült Királyságot a kormány Brexit-politikája „a gyarmattá válás felé” sodorja. Johnson, aki két év után távozott a külügyi tárca éléről, Theresa May miniszterelnöknek írt, hétfő este nyilvánosságra hozott levelében kifejti: a Brexit-folyamatnak a lehetőségekről és a reményről kellene szólnia, arról az esélyről, hogy lehet másképp, dinamikusabban intézni az ország ügyeit, és maximalizálni lehetne a nyitott, kifelé tekintő brit gazdaság előnyeit. „Ez az álom haldoklik, mert megfojtja a felesleges kételkedés saját magunkban” - fogalmaz a volt brit külügyminiszter.

NAGY-BRITANNIA – Dominic Raab lett az új Brexit-ügyi miniszter

Dominic Raabot nevezte ki Theresa May brit miniszterelnök a brit EU-tagság megszűnésének folyamatát irányító brit minisztérium élére. Raab elődje, David Davis az elmúlt napokban jelentette be lemondását, azzal a véleményével indokolva döntését, hogy a kormány Brexit-politikájának iránya és taktikája miatt mind kevésbé tűnik valószínűnek a brit EU-tagságról két éve tartott - a kilépést pártolók szűk, 51,9 százalékos arányú győzelmével végződött - népszavazás döntésének maradéktalan végrehajtása.

THAIFÖLD – Megmenekültek a barlangban rekedt gyerekek

Kimentették az utolsó gyereket és az edzőt a thaiföldi Tham Luang barlangrendszerből a mentőalakulatok. A mentést követően azonnal orvosi vizsgálat alá vetették őket. A gyerekek rövid időn belül egymás után bukkantak fel vasárnap a barlang kijáratánál az őket segítő mentőbúvárok kíséretében. Onnan mentőautóval szállították őket a készenlétben várakozó mentőhelikopterekhez, amelyekkel Csiang Rai város kórházába viszik őket. Hétfőn aztán további négy gyermeket hoztak ki a barlangból, így velük nyolcra nőt a kimentettek száma. Az utolsó két fiatalt kedden hordágyon vitték el a mentőalakulat tagjai.

EU-JAPÁN – Elmarad az EU-Japán csúcstalálkozó

Elhalasztják az EU és Japán közötti csúcstalálkozót a kelet-ázsiai országban több mint száz emberéletet követelő heves esőzések miatt. Az Európai Bizottság illetékes szóvivője arról számolt be, hogy a szerdára tervezett brüsszeli csúcsértekezlet helyett július 17-én Tokióban ülnek össze az uniós intézmények vezetői Abe Sindzó japán kormányfővel. A találkozón várhatóan aláírják az Európai Unió és Japán közötti szabadkereskedelmi megállapodást. A japán miniszterelnök hétfőn lemondta európai és közel-keleti útját, hogy felkeresse országában a katasztrófa sújtotta helyszíneket.

JAPÁN – Súlyos csalást követett el a Nissan

Helytelenül mérte 19, Japánban értékesített modellje kipufogógázainak emissziós értékeit, valamint üzemanyag-gazdaságosságát a Nissan. A távol-keleti cég közlése szerint belső ellenőrzés során úgy találta, hogy a kibocsátást és az üzemanyag-felhasználás hatékonyságát mérő tesztek körülményei nem feleltek meg a belföldi hivatalis standardokkal, valamint hogy a vizsgálati jelentések ennek megfelelően módosított méréseken alapulnak. A csalások ugyanakkor a vállalat állítása szerint nem érintik a más országokban értékesített autókat, mivel azok kifejezetten speciális belföldi követelményeket sértenek.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon