1-HÉT

Pixabay

NÉMETORSZÁGVége a német kormányválságnak

Megállapodott a német Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) menekültügyi vitájuk lezárásáról – jelentette be Berlinben Horst Seehofer német belügyminiszter, a CSU elnöke. A CDU székházában tartott tanácskozás után tett nyilatkozatában kiemelte, hogy elégedett a nagyon intenzív tárgyalással elért megállapodással, amely lehetővé teszi, hogy tovább folytassa tárcavezetői munkáját. Hangsúlyozta, hogy a testvérpártok egyértelmű és a jövőre nézve tartós megállapodása révén megakadályozzák az illegális migrációt Németország és Ausztria határán. Angela Merkel kancellár, a CDU elnöke kiemelte: küzdelmes, nehéz napok után jó kompromisszummal zárják le a menekültügyi szabályozás körüli vitát.

OROSZORSZÁGPutyin mégsem olyan népszerű?

Noha tavaly augusztus óta 58-ról 48 százalékra csökkent a támogatottsága, most is Vlagyimir Putyin elnök Oroszország legnépszerűbb politikusa. Az adat Jurij Levada, Független Elemzőközpont nyilvánosságra hozott felméréséből derült ki. Az államfőt a politikusi toplistán Szergej Sojgu védelmi miniszter követi 19 százalékkal (tavaly 30 százalékot mértek nála). Az élmezőnyben a sort Szergej Lavrov külügyminiszter folytatja 14 (2017-ben: 28), Vlagyimir Zsirinovszkij, a - valójában nacionalista-konzervatív irányzatú - liberális demokrata párt vezetője 14 (13), és Dmitrij Medvegyev miniszterelnök 9 (11) százalékkal.

ROMÁNIA 45 ezer beteg háziállatot semmisítenek meg

(Pixabay)

Csaknem 45 ezer sertést semmisítenek meg Romániában egy Tulcea megyei kereskedelmi farmon, ahol afrikai sertéspestis járvány ütötte fel a fejét. Az állatokat négy mobil tetemégetőben pusztítják el, amelyeket a dél-kelet-romániai Tulcea megye hatóságai Temes megyétől kaptak kölcsön. Romániában most először fedezték fel az afrikai sertéspestist kereskedelmi farmon, eddig csak háztartásokban bukkant fel a kórokozó. A hatóságok egyelőre keresik a fertőzés forrását.

SVÉDORSZÁG Irodalmi Nobel helyett ellendíj jár az idén

(Pixabay)

Alternatív irodalmi Nobel-díj átadását jelentette be egy svéd írókból, színészekből, újságírókból és a kulturális élet más szereplőiből alakult új testület. Az Új Akadémia azt tervezi, hogy októberben adja át az alternatív irodalmi Nobel-díjat. A svéd értelmiségi csoport a Svéd Akadémiát megrázó botrány miatti tiltakozásnak szánja az alternatív díj odaítélését. A 2018-as irodalmi Nobel-díj átadását májusban halasztották el, a Svéd Akadémia egyik tagja, Katarina Frostenson és férje, Jean-Claude Arnault ellen emelt vádak miatt. Az akadémián lezajlott belső vizsgálat szerint Arnault számos nőt szexuálisan zaklatott, és júniusban szexuális erőszak miatt vádat is emeltek ellene.

BRAZÍLIA Egy nő a dzsungel mélyéről

(Pixabay)

A brazil Christina mindössze 15 napos volt, amikor édesanyja a dzsungelbe menekült vele, s végül éveken át egy barlangban húzták meg magukat. A nő az őt bántalmazó bátyja elől menekült a dzsungelbe. Öt éven keresztül egy barlangban húzták meg magukat: sokszor éheztek, élelmet vadászattal szereztek. Máskor a kislány átment a közeli faluba könyörögni vagy lopni, de az is előfordult, hogy az általa gyűjtögetett virágokat, leveleket árulta rizsért cserébe. „Emlékszem arra az örömre, ami akkor ért, amikor életem első kismadarát sikerült elkapnom, aztán meggrilleztük egy kis láng fölött" – meséli Christina. A most 35 éves nő „Never Stop Walking" című könyvében leírja, hogy egyszer majdnem végzett velük egy jaguár.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon