1-HÉT

Pixabay

EURÓPAI UNIÓ Megállapodás született az EU védelméről

Kilenc európai ország védelmi miniszterei megállapodást írtak alá Luxembourgban egy közös intervenciós katonai erő létrehozásáról. Az Európai Intervenciós Kezdeményezés nevű fegyveres erő felállítását Emmanuel Macron francia köztársasági elnök szorgalmazta még tavaly szeptemberben, a Sorbonne egyetemen mondott beszédében. A feladata a gyors beavatkozás lenne az európai határok közelében kialakult konfliktusokba.

MÁLTAMáltán köthet ki a Mission Lifeline mentőhajó

(Pixabay)

A francia kormányszóvivő szerint „európai megoldás látszódik kirajzolódni” a mintegy 230 menekülttel a fedélzetén Máltánál megrekedt Mission Lifeline német nem kormányzati szervezet (NGO) mentőhajója számára, amely várhatóan Máltán köthet ki. A kormányszóvivő elmondta, hogy Emmanuel Macron francia államfő a napokban beszélt a megoldásról Joseph Muscat máltai miniszterelnökkel. „Franciaország kész egy stábot a helyszínre küldeni a menedékkérelmek egyéni elbírálására” - hangsúlyozta a francia kormánytag, emlékeztetve, hogy ugyanez történt a héten az Aquarius mentőhajó esetében, amely végül a spanyolországi Valenciában kötött ki több mint 600 emberrel a fedélzetén.

EGYESÜLT ÁLLAMOK Trump jogi eljárás nélkül toloncolná vissza az illegális bevándorlókat

(Pixabay)

Donald Trump amerikai elnök az illegális bevándorlók jogi eljárás nélküli visszatoloncolását vetette fel Twitter-bejegyzésében. Az elnök szerint az amerikai határt illegálisan átlépőket azonnali hatállyal vissza kell küldeni azokba az országokba, ahonnan útra keltek. Trump leszögezte: a szokásos menedékkérelmi eljárást sem kellene lefolytatni. „Nem engedhetjük meg, hogy ezek az emberek lerohanják országunkat. Amikor valaki belép, azonnal, bírók és menekültügyi bírósági eljárás nélkül vissza kell vinni őket oda, ahonnan jöttek. Rendszerünk megcsúfolása a jó bevándorlási politikának, a törvényességnek és rendnek. A legtöbb gyermek szülők nélkül érkezik” - írta a mikroblog-bejegyzésben Donald Trump. „Erős határokat! Semmi bűnözést!” - tette hozzá.

MACEDÓNIA Lemond a kormányfő, ha elbukik a népszavazás

Lemond Zoran Zaev macedón miniszterelnök, ha kudarcot vall az ország nevének megváltoztatásáról szóló, őszre tervezett népszavazás - ezt maga a kormányfő jelentette be, ám hozzátette: biztos abban, hogy a lakosság nagy arányban támogatja majd a névváltoztatást. Zoran Zaev a szkopjei 1TV-nek adott késő esti interjúban aláhúzta: azt várja, hogy a lakosság 77-85 százaléka szavaz arra, hogy Macedónia nevét Észak-Macedóniára változtassák.

NAGY-BRITANNIA Elfogyott a buborék

(Pixabay)

Ideiglenesen leállította a gyártást a Coca-Cola Nagy-Britanniában, mivel kifogyott a szén-dioxidból. A raktárkészleteknek köszönhetően az üdítőital egyelőre nem tűnt el a boltokból. A szén-dioxidhiány sörgyárakat, köztük a Heineken üzemeit és az Amstelt is érinti, illetve a mélyhűtött termékeket. Ezeket szárazjéggel, vagyis szilárd szén-dioxiddal tartják hidegen. A hiány oka, hogy legalább öt nagy európai gáztermelő vállalat is most állt le karbantartás miatt. A kiesés miatt a brit élelmiszeripar képviselői arra szólították fel a kormányt, hogy állítson fel fontossági sorrendet a felhasználók között, erről tárgyalások kezdődtek.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon