1-HÉT

Pixabay

SLOVÉNIA-HORVÁTORSZÁG Kiújult a Pirani-öböl körüli határvita

Szlovénia beperli a szomszédos Horvátországot, mert Zágráb egy éve nem hajlandó alkalmazni a nemzetközi döntőbírósági döntést a Pirani-öböl körüli határvita ügyében – jelentette be ma Miro Cerar szlovén kormányfő. Szlovénia és Horvátország között 1991-ben - miután a két ország kivált Jugoszláviából - tört ki határvita, amely egyebek mellett a Pirani-öböl felügyeletét is magában foglalta. A problémát az okozta, hogy a szlovének csak horvát területi vizeken keresztül tudtak kihajózni az öbölből, ezért a határvonal számukra kedvező módosítását kérték. A horvát fél szerint viszont a határt az öböl felezővonalánál kellett volna meghúzni, így viszont a szlovéneknek továbbra is horvát vizeken kellene áthajózniuk, hogy az öbölből kijussanak a nemzetközi vizekre.

MACEDÓNIAA kormány igent mondott Észak-Macedóniára

(Pixabay)

A macedón kormány elfogadta azt a javaslatot, amely szerint az egykori jugoszláv tagköztársaság nevét Észak-Macedóniára változtassák. A javaslat hamarosan a parlament elé kerül. A macedón kormány közleménye szerint a múlt vasárnap aláírt megállapodást a törvényhozásnak kell ratifikálnia azt követően, hogy a kormány jóváhagyta az erre vonatkozó javaslatot. A becikkelyezéshez a 120 tagú parlament jelen lévő képviselőinek egyszerű többségére van szükség, azaz legalább 61 politikusnak a teremben kell lennie, és közülük legalább 31-nek igennel kell szavaznia a javaslatra.

EGYESÜLT ÁLLAMOK Trump most Kínát fenyegeti

Újabb büntetővámokkal fenyegeti Kínát Donald Trump. Az amerikai elnök 200 milliárd dollár értékű kínai exportárura vetne ki további terheket, az egyre jobban elfajuló kereskedelmi háború részeként. A 10 százalékos új vámtarifa akkor lép életbe, ha – ahogy Trump fogalmazott – Peking továbbra sem változtat a kereskedelmi gyakorlatán. Trump a múlt héten 25 százalékos importvámot jelentett be 50 milliárd dollár értékű kínai árura, Kína megtorlásul ugyanezt tervezi az Egyesült Államokkal szemben. Donald Trump szerint Peking ezzel olyan amerikai cégeket, munkásokat és gazdákat veszélyeztet, akik semmi rosszat nem csináltak.

OROSZORSZÁG Az oroszok több mint fele a jövőben is Putyint szeretné elnöknek

(Pixabay)

Az oroszok 51 százaléka támogatná, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök 2024, vagyis második elnöki ciklusának lejárta után is hivatalban maradjon - derült ki a Jurij Levada Független Elemzőközpontnak a Vedomosztyi című gazdasági lapban közzétett elemzéséből. A megkérdezettek 27 százaléka nem szeretné ezt. Gleb Kuznyecov politológus szerint ez annak a jele, hogy a válaszadók nem látnak valós alternatívát Putyinnal szemben.

SVÉDORSZÁG Fegyveres leszámolás Malmö központjában

(Pixabay)

Lövöldözés volt Malmö központjában egy internetkávézó előtt. A támadásban 5 ember megsérült, közülük hárman életüket vesztették. A svéd rendőrség szerint a belvárosi internetkávézó előtt álló csoportra egy autóból nyitottak tüzet. Az egyik szemtanú szerint 15-20 lövést adtak le, majd továbbhajtottak. A lövöldözés miatt öt ember sérült meg. Hárman pedig a kórházba szállítást követően életüket vesztették.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon