1-HÉT

Pixabay

ÉZSAK-KOREAMegnyithatja első éttermét a McDonald’s

Észak-Korea vezetője, Kim Dzsongun beengedne az országba egy nyugati hamburgeres franchise-t, ezzel mutatva ki jó szándékát az USA felé. Szakértők szerint Észak-Korea diplomáciai okok miatt szeretné beengedni az országba a McDonald's gyors étteremláncot, amely a kommunista országok szemében a nyugati kultúra és a kapitalizmus szimbóluma. Ezért tartják mérföldkőnek azt, amikor 1990-ben Kínában és Oroszországban megnyitottak az első McDonald's éttermek.

SZLOVÉNIAA jobboldal nyerte a választásokat

(MTI)

Janez Janša volt miniszterelnök pártja, az eddig ellenzéki, jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) nyerte meg a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokat. A végleges adatok szerint az SDS 24,96 százalékkal végzett az első helyen, és 25 mandátumot szerzett a parlamentben. Marjan Šarecnak, Kamnik város polgármesterének nemrég alapított balközép pártja, a Marjan Šarec Listája (LMS) 12,66 százalékkal és 13 mandátummal a második, a Szociáldemokrata Párt (SD) 9,92 százalékkal, 10 mandátummal a harmadik helyen végzett.

MACEDÓNIA Több tízezren tüntettek a kormány ellen

(MTI)

Több tízezren tüntettek a macedón kormány ellen Szkopjéban, a legnagyobb jobboldali ellenzéki párt támogatói az ország nevének megváltoztatása ellen, illetve előrehozott választások kiírása mellett álltak ki. A macedón sajtó beszámolói szerint a légi felvételek alapján megállapítható, hogy mintegy 50-60 ezren gyűltek össze a szkopjei kormány épülete előtt. A Belső Macedón Forradalmi Szervezet - Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO-DPMNE) szimpatizánsai szerint Zoran Zaev szociáldemokrata miniszterelnök nem tartotta be az egy évvel ezelőtti kormányalakításkor tett ígéreteit, és nem javított az ország gazdasági helyzetén, illetve nem gyorsította fel Macedónia euroatlanti integrációját. Ez utóbbinak feltétele a Görögországgal 27 éve fennálló névvita rendezése.

EGYESÜLT ÁLLAMOK Fegyverellenes tüntetés New Yorkban

(Pixabay)

Több ezren vonultak át a New York-i Brooklyn-hídon Manhattanbe a fegyveres erőszak ellen tiltakozva az Egyesült Államokban. A tiltakozást a februári, floridai iskolai lövöldözés túlélői által alapított szervezet, a Youth Over Guns szervezte. A résztvevők legtöbbje narancsszínű ruhát vett fel, ami a fegyveres erőszak elleni tiltakozás színévé vált az országban. A tiltakozó megmozduláson beszédet mondott Aalayah Eastwood, aki maga is túlélte a parklandi Marjory Stoneman Douglas gimnáziumban a lövöldözést. Julianne Moore és Susan Sarandon színésznő is ott volt a tömegben.

OROSZORSZÁG Lila színű folyó Szentpéterváron

(MTI)

Lila színűvé vált a szentpétervári Néva-folyóba futó egyik folyó. Ugyanez már volt más színű is: piros, fehér, de még habos is. A The Moscow Times című moszkvai lap szerint a lila szín egy újabb vízszennyezés következménye, a mostani szennyezéssel vádolt céget egy héttel korábban 150 ezer rubeles büntetésre ítélték, mert május elején vörösre festette a Murzinka folyót. Az orosz lapok szerint valami nem működhet túl jól a Murzinka partján lévő szennyvíz tisztító cégnél: néhány héttel korábban fehérre változtatták a folyót, nem sokkal korábban pedig habossá tették.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon