1-HÉT

MTI

MAGYARORSZÁGA magyarok újra elhiszik, hogy többre képesek

A magyarok ma már újra elhiszik, hogy többre képesek, mintsem hogy ügyesen lavírozzanak és alkalmazkodjanak; Magyarország ma már nem csak mer gondolkodni, hanem időnként mer magyarul gondolkodni - mondta Orbán Viktor miniszterelnök Budapesten, az Ericsson Magyarország új budapesti székháza és fejlesztési központja megnyitó ünnepségén. A kormányfő hozzátette: ez látható az adórendszeren, a költségvetési gazdálkodáson, a befektetéstámogatási rendszeren, a külpolitikán, a határvédelmen vagy a migrációs politikán is. A saját logikánkat követjük, ehhez jó adottságaink vannak, a svédekhez hasonlóan egyedülálló a nyelvünk és egyedülálló az észjárásunk - jelezte.

OLASZORSZÁGGiuseppe Conte az új olasz kormány miniszterelnöke

(MTI)

Sok-sok huzavonát követően Giuseppe Conte végül mégis elfogadta a kormányalakítási megbízatást az államfőtől - jelentette be az olasz elnöki palota. Conte hamarosan bemutatja kormánya névsorát. Sajtóértesülések szerint Luigi Di Maio, az M5S vezetője a munkaügyi minisztériumot, Matteo Salvini, a Liga elnöke a belügyminisztériumot irányítja. A 65. olasz kormány június 1-én, 16 órakor teszi le esküjét.

FRANCIAORSZÁG Elhunyt a Le Figaro tulajdonosa

(MTI)

Kilencvenhárom éves korában hétfőn elhunyt Serge Dassault francia milliárdos, volt jobboldali szenátor, a Dassault fegyvergyár és a Le Figaro című francia konzervatív napilap tulajdonosa, aki ellen az utóbbi években több eljárás is indult gyanús pénzügyi tranzakciók miatt. A Forbes magazin 2018-es kiadványa szerint Serge Dassault Franciaország negyedik legvagyonosabb embere volt. „Franciaország elveszített egy olyan embert, aki egész életét a francia ipar egyik zászlóshajója fejlesztésének szentelte” – írta közleményében Emmanuel Macron államfő.

BELGIUM Újabb ámokfutás, két rendőr esett áldozatul

(MTI)

Két rendőr és egy civil meghalt, miután egy férfi lövöldözni kezdett a belgiumi Liège-ben. Két másik rendőr pedig megsérült. A férfit két rendőr állította meg, és igazoltatni akarta. A férfi ezután nyitott tüzet, megölte a két rendőrt, és a lövöldözésben egy autóban ülő civil is meghalt. Ezután a támadó túszul ejtett egy takarítónőt egy közeli gimnázium bejáratánál. A gimnáziumba azonban nem jutott be, mivel a rendőrök lelőtték. A férfi azt kiáltotta, hogy „Allahu Akbar!", mielőtt végeztek vele.

NORVÉGIA Csökkent az üzemanyag fogyasztás az elektromos autók miatt

(Pixabay)

Érzékelhetően csökken a fosszilis üzemanyagok iránti kereslet Norvégiában, a világ egyik legfejlettebb elektromos autó piacán. A skandináv ország új autó piacán tavaly decemberben 50% fölé emelkedett az elektromos járművek aránya, amivel Norvégia világelsőnek számít. Az elektromos járművek aránya ugyan némi ingadozást mutat, de stabilan kétszámjegyű százalékos értéket mutat. A változás gyorsasága ellenére az e-járművek aránya a teljes norvég autóparkon belül még mindig nem éri el a 10 százalékot.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon