1-HÉT

Pixabay

BOSZNIASzarajevóban ünnepelték a török elnököt

Recep Tayyip Erdogan török elnököt mintegy húszezren fogadták a bosnyák fővárosában. Ez volt a török elnök egyedüli külföldi fellépése a június 24-én esedékes parlamenti- és államfőválasztás előtt. Több nyugati országban ugyanis nem engedélyezték, hogy kampányrendezvényt tartson. Erdogan beszédében a nyugatot bírálta, ugyanakkor szerinte Bosznia-Hercegovina bizonyította, hogy demokratikus állam. Felszólította a jelenlévőket, „hangos választ” adjanak azoknak az országoknak, ahová nem engedték be.

MONTENEGRÓ Letette esküjét az új montenegrói államfő

(MTI)

Letette elnöki esküjét Milo Đukanović új montenegrói államfő Cetinjében. Az új elnök az alkotmány díszpéldányára tett esküt. „Becsületemmel teszek esküt a montenegrói alkotmányra, hogy az elnöki kötelességeimet lelkiismeretesen és felelősségteljesen végzem majd hazánk minden állampolgárának érdekében. Az állam elnökeként Montenegró függetlenségének és szuverenitásának megőrzése mellett állok ki, valamint a jogállamiságon alapuló ország polgári, demokratikus, ökológiai és szociális igazságügyi megerősítésén dolgozom majd” - mondta el az eskü szövegét a parlamenti képviselők és a kormánytagok, valamint az ország egykori elnökei, miniszterelnökei és házelnökei előtt Milo Đukanović.

SPANYOLORSZÁG Madrid megakadályozná az új katalán kormány megalakulását

(Pixabay)

A spanyol kormány nem publikál a hivatalos állami közlönyben az új katalán kormány kinevezéséről szóló rendeletet. Madrid ezzel próbálja fenntartani a közvetlen spanyol kormányzati irányítást Katalóniában. A nyilvánosan meg nem erősített értesülések szerint ez a lépés lehet Madrid válasza arra, hogy Quim Torra új katalán elnök 14 tagú helyi kormánylistáján szerepelnek olyan politikusok is, akik előzetes letartóztatásban, illetve külföldön, önkéntes száműzetésben vannak. Mind a négyük ellen bírósági eljárás zajlik Spanyolországban a tavaly október 1-jén alkotmányellenesen megtartott függetlenségi népszavazás megrendezése a katalán függetlenségi nyilatkozat elfogadása miatt.

HAWAII A vulkánkitörés lávafolyama elérte a Csendes-óceánt

(Pixabay)

A Hawaii Nagy Szigetén kitört vulkán lávafolyama elérte a Csendes-óceánt, szakemberek veszélyes klórsav kialakulására figyelmeztetnek. A Kilauea tűzhányó aktivitása nem csökken, és a Hawaii Vulkáni Obszervatórium (HVO) szakemberei szerint egyre nagyobb mértékben lövell ki kéndioxidot. A láva elpusztította és leégette az útjába kerülő házakat és növényzetet, és miután elérte és használhatatlanná tette az egyik fontos országutat, immár folyamatosan ömlik az óceánba.

EGYESÜLT ÁLLAMOK Pumatámadás 94 évet követően

(Pixabay)

Pumatámadásban halt meg egy férfi, egy másik pedig megsérült az Egyesült Államokban, Washington államban, Seattle közelében – tudatták a helyi hatóságok. A két férfi biciklizni indult az elmúlt hétvégén, amikor az állat megtámadta őket. A pumát a holttesttől nem messze, egy fán találták meg pár órával később, a helyi vadászati hatóság emberei agyonlőtték. 94 éve nem volt példa arra, hogy puma bárkivel is végezzen az államban.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon