1-HÉT

Pixabay

MAGYARORSZÁGBudapestet választották a világ második legszebb városának

A Bloomberg hírügynökség egyik internetes portálja állította fel a rangsort, amelynek élén az olaszországi Velence áll. A magyar főváros olyan igencsak népszerű turisztikai célpontokat utasított maga mögé, mint például Róma, Firenze vagy akár Párizs. A szavazók többféle szempontot is figyelembe vettek a lajstrom felállításakor. A magyar főváros előkelő helyét többek között az építészetének és a gazdagon megjelenő művészeti elemeknek köszönheti. Ám a lista készítői ezek mellett kiemelték a fővárosi termálfürdőket, illetve a jellegzetes gasztronómiai remekeket is.

OROSZORSZÁG Felavatták Európa leghosszabb hídját

(MTI)

Vlagyimir Putyin orosz elnök felavatta azt a 19 kilométer hosszú hidat, amely véget vet a Krím elszigeteltségének. Putyin elnök nem sokkal újraválasztása előtt arra utasította a híd építőit, hogy május közepére fejezzék be a híd első szakaszát. A tervek szerint hamarosan megindulhat az autóforgalom, a vasúti forgalom azonban csak jövőre kezdődhet meg Európa leghosszabb hídján.

OROSZORSZÁG Útra kelt az első úszó atomerőmű

(MTI)

A szentpétervári kikötőből hosszú útra indult a Lomonoszov akadémikus nevét viselő különleges, 144 méteres hajó, amely valójában egy úszó atomerőmű. A hajó kettő, egyenként 35 megawattos reaktorral van felszerelve. A környezetvédők a veszélyekre, az atomlobbi a lehetőségekre hívja fel a figyelmet. A hajó első úti célja Murmanszk, ahol begyűjti a nukleáris fűtőanyagot, majd a távoli, kelet-szibériai tengerparti város, Pevek a végső célpont. A települést korábban ellátó erőművek üzemideje lejárt, bezárták őket. A helyükre lép be a mobil atomerőmű. A francia szakértők szerint ez egy forradalmi technológiai újítás, hiszen eddig még sehol nem alkottak meg hasonló mobil nukleáris erőművet.

KÍNA-IRÁN A két ország együttműködne az atomalku kapcsán

Kína együtt fog működni Iránnal, hogy megoldást találjon az Egyesült Államok által felmondott többhatalmi nukleáris megállapodás megmentésére - közölte Vang Ji kínai külügyminiszter Pekingben iráni partnerével. Peking az első állomása Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter diplomáciai körútjának, amelyre azután indult el, hogy Donald Trump amerikai elnök bejelentette, az Egyesült Államok kilép az iráni atomprogram korlátozásáról 2015-ben kötött megállapodásból, és visszaállítja a Teheránnal szemben korábban érvényesített amerikai szankciókat.

KENYA Halálbüntetéssel sújtanák az orvvadászatot

Az afrikai országban azt tervezik, hogy felszámolják a vadvilágot fenyegető bűnözést. A projekt keretén belül halálbüntetést szabnának ki a vadorzókra. Najib Balala turizmusért és vadvilágért felelős miniszter szerint a 2013-ban elfogadott vadvédelmi törvény alapján életfogytiglani börtönbüntetéssel vagy 200 000 dolláros bírsággal sújthatják a vadorzókat – írja az IFLScience. „Ez azonban nem volt elég elrettentő, hogy megfékezze az orvvadászatot, ezért a javasolt szigorúbb büntetés” – nyilatkozta Balala.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon