1-HÉT

pixabay

MAGYARORSZÁG – Előkészületben az új gyülekezési törvény

 

A magyar kormány új gyülekezési törvényt készít elő, amely korrigálja az Alkotmánybíróság által megállapított mulasztásos alkotmánysértést. Trócsányi László igazságügyi miniszter a törvénymódosítással kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy tudomásul veszik az Alkotmánybíróság felszólítását. Mindez azt jelenti, hogy a törvényalkotónak az év végéig meg kell határoznia azokat a szempontokat, amelyek alapján kezelhetővé válik a magánszférához és a gyülekezéshez való alapjogok összeütközése. Az Alkotmánybíróság azt követően hozott határozatot a gyülekezési joggal kapcsolatban, hogy egy devizahitel-károsult alkotmányjogi panaszt nyújtott be, mivel szerinte alaptörvénybe ütközik és sérti a békés gyülekezéshez való jogot, hogy a rendőrség, majd a bíróság 2014-ben megtiltotta a tüntetést a miniszterelnök házánál és a Kúriánál.

 

 

EURÓPA – Hatalmas vonatbaleset történt Olaszországban

Olaszországban, Baritól nem messze, az Andria és Corato közötti vonalon két személyszállító vonat ütközött össze. A hatalmas balesetben huszonhárom ember vesztette életét, és többtucatnyian megsérültek. Az első vizsgálatok alapján a katasztrófát emberi hiba okozhatta. A szerencsétlenség során a vonatok elülső vagonjai kisiklottak és darabokra törtek. Helyszíni beszámolók szerint több ember rekedt a kocsikban, akikhez a mentők csak rendkívül nehezen tudtak hozzáférni. Matteo Renzi olasz kormányfő a vonatbalesetet a tragikus pillanatnak nevezte, és azt hangsúlyozta, hogy nem nyugszik, amíg a szerencsétlenség pontos körülményeit, illetve okát meg nem állapítják az olasz hatóságok.

 

 

EURÓPA – Forrnak az indulatok a spanyol bikaviadal kapcsán

 

Néhány nappal ezelőtt egy hagyományos, spanyol bikaviadalon halálos sebet kapott egy 29 éves torreádor. Az áldozatot több százan kísérték utolsó útjára, és Spanyolország leghíresebb torreádorai is megjelentek, hogy leróják kegyeletüket. Sokan azonban cseppet sem voltak szomorúak a halálos kimenetelű baleset kapcsán. Több internetes közösségi oldalon örvendező, gyalázkodó kommentárokat tettek közzé a bikaviadalok ellenzői Victor Barrió halálával kapcsolatban. A Bikaviadal Alapítvány, amely a spanyol tradíció megőrzéséért küzd a kegyeletsértő bejegyzések miatt feljelentést tett. A Bikaviadal Alapítvány legkevesebb ötven kegyeletsértőnek vélt bejegyzést gyűjtött össze. A torreádor halálán élcelődőktől a PACMA nevű állatvédő szervezet is elhatárolódott. Ez a szervezet aktívan és sikeresen harcol a bikaviadalok és bikafuttatások betiltásáért Spanyolországban.

 

 

Pixabay                                                                                                                                                  

 

 

EGYESÜLT ÁLLAMOK, ÉSZAK-AMERIKA – Hillary Clinton Snoop Doggal partizik

 

Július végén rendezik az amerikai Demokrata Párt egyesítő partiját Philadelphiában. A rendezvény fővédnöke Hillary Clinton körülbelül háromezer vendéget vár, közöttük Snoop Dogg amerikai rappert is. A rapperként világhírűvé vált Snoop Doggra nem jellemző a politizálás, a nyilvánosság előtt azonban kiáll a marihuána legalizálása mellett és Hillary Clinton a kérdésben szintén nyitottnak mutatkozik. „Szívesen látnék egy nőt a Fehér Házban, úgy érzem, olyan helyzetben vagyunk, amikor más perspektívára van szükségünk, nem a férfias gondolatmenetre. És most, hogy van egy nő, aki globális perspektívából képviseli Amerikát, szeretném ezt látni. Clintonra fogok szavazni” - nyilatkozta a rapper. Bár Snoop Dogg 2008-ban Barack Obamát támogatta, a Guardian című lapnak a választások után adott interjújában azt mondta: Bill Clinton jobban megérti a fajok problémáit, mint Obama.

 

Pixabay                                                                                                     

 

 

DÉL-AMERIKA – Sokba kerülhet a riói olimpia a braziloknak

 

A riói olimpia szervezőbizottságának közlése szerint az augusztus 5-én kezdődő ötkarikás játékok pénzügyi hiánya elérheti a szervezési költségek hat százalékát. A szervezési költségeket a brazil szervezőbizottság kizárólag magántőkéből biztosítja, így ronthatja a résztvevő sportolók és szurkolók élményeit, ha kevesebb pénz jut a rendezés produkciós részére. Állami pénzeket kizárólag a sportlétesítményekre és az egyéb infrastruktúra költenek. A nyári játékok teljes költségvetése az utolsó hírek szerint 40 milliárd brazil reál és mintegy 500 millió reál hiányzik a világraszóló sportesemények lebonyolításához.

Pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon