1-HÉT

pixabay

MAGYARORSZÁG-EURÓPA 
Törökország sarokba szorította az Európai Uniót”

„Törökország a menekültválság kapcsán képviselt politikájával tulajdonképpen sarokba szorította egész Európát. A török kormány olyan dolgokat csinál, amit Európa nem tud kezelni”. Minderről nemrég Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő beszélt a Kossuth Rádióban.

Nógrádi György a török vízummentességről is határozott véleményt formált. Szerinte hamarosan áramlani fognak Európába a törökök és az ott élő kurdok. Másrészt rengeteg migráns török útlevéllel fog átjönni Európába és lehetetlen lesz visszaküldeni őket. „Olyan biztonsági dilemmákba megy bele Európa a rövidtávú vélt céljaiért, amit utána már rendkívül nehéz lesz korrigálni” - hangoztatta a szakértő.

EURÓPA – Ankara is eltörölné a vízumkényszert
 

Az Európai Bizottság néhány napon belül javaslatot fog tenni a Törökországgal szemben alkalmazott schengeni vízumkényszer eltörlésére. Ennek kapcsán a török kormány már azt is bejelentette, hogy amint megszűnik a Törökországgal szembeni uniós vízumkényszer, Ankara is eltörli a vízumkényszert a schengeni övezet országaival szemben. Mint ismeretes Ahmet Davutoglu török kormányfő nemrégiben leszögezte, hogy amennyiben nem törlik el az országával szembeni uniós vízumkötelezettséget június végéig, Ankara nem fogja tartani magát a migrációs megállapodásban foglaltakhoz. A schengeni vízummentesség egyébként csak azokra a török állampolgárokra vonatkozhat majd a közeljövőben, akik biometrikus azonosítóval ellátott útlevéllel rendelkeznek és hat hónapon belül maximum 90 napot szándékoznak eltölteni a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetben.

 

pixabay

 

EGYESÜLT ÁLLAMOK, ÉSZAK-AMERIKA
Az USA hadifegyver arzenálja

Nemrég egy figyelmet felkeltő videó került fel az internetre, amelyben az érdeklődők végignézhetik szinte a teljes amerikai fegyverarzenált, felsorakoztatva a legkisebb mérettől a legnagyobbig. A pisztolygolyótól a repülőgép-hordozó anyahajóig minden megtalálható a döbbenetes animációban, azaz a kétperces kisfilm a teljes katonai méretspektrumot lefedi, a három centiméteres golyótól a több mint háromszáz méter hosszúságú repülőgép-hordozó anyahajóig. Akik bepillantást szeretnének nyerni az amerikai katonai eszköztár megközelítő nagyságáról, azok a következő linkre kattintva megtehetik mindezt:

https://www.youtube.com/watch?v=5TlSeaAdNTY

pixabay

KÖZEL-KELET 
Tüntetnek az izraeli középiskolások
 

Kétnaposra tervezett sztrájkot kezdtek az izraeli középiskolák felsőbb évfolyamai, mert a tanárok szakszervezete beszüntette az osztálykirándulásokat. A diákszövetség képviselője szerint a tanárszakszervezet helytelenül járt el, amikor munkakörülményeik javítását célzó követeléseik érdekében beszüntette a kirándulásokon való kíséretet. A középiskolák utolsó két osztályába járó mintegy háromszázötvenezer diák nemcsak a kirándulások elmaradása és a tanárok ellen, hanem a gépkocsivezetői tesztek hiánya miatt is tiltakozik az önkéntes iskolaszünettel. Ugyanis a vizsgáztatók hónapok óta sztrájkolnak követeléseik teljesítése érdekében, és a fiatalok nem képesek jogosítványokat szerezni.

 

 
DÉL-AMERIKA – Új geoglifát fedeztek fel a Nazca-vonalak közelében

Peru déli részén, a világhírű Nazca-vonalak közelében egy új geoglifát fedeztek fel japán régészek. A hatalmas rajz vélhetően egy képzeletbeli lényt ábrázol. A csak madártávlatból észlelhető és nehezen kivehető, 30 méter hosszú alkotás körülbelül 2000-2500 éves lehet. Az új geoglifát a Nazca-vonalaktól 15 kilométerre, egy sivatagos vidéken találták meg. A japán Jamagatai Egyetem kutatói egy nyelvét öltő képzeletbeli állat ábráját vélik felismerni a rajzolatban. Ez a japán kutatócsoport egyébként 2015-ben is felfedezett néhány korábban ismeretlen geoglifát. A 2300-2500 éves georajzok egy lámához hasonló állatot és más, nehezen felismerhető lényeket ábrázoltak.

pixabay

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon