Zentai választási cihelődés

Jövőkép vagy politikai kamikazék, karakter- és öngyilkosok

A választások közeledtével, hallgatva a választópolgári fanyalgásokat, eszembe jutott egy régi anekdota, az egyik néptáncoktató ismerősöm esete. Az iskolában a fiús szülőket győzködte, hogy járassák néptánccsoportba gyerekeiket, minek folytán több apuka is annak a furcsa elképzelésének adott hangot, hogy: „Nem akarom, hogy táncra járjon, mert buzi lesz a gyerek.” (Idézet apukától befejezve.) A táncoktató a táncosok körül kialakult maszkulin sztereotípia kapcsán csak annyit mondott: „Kedves apukák, a hagyományőrző néptáncosok között sokkal kevesebb a meleg, mint a focisták között. Maga meg oda küldi a fiát!?”

Gyakran van alkalmam hallgatni a számos politikai öngyilkos hajlamokat mutató szavazópolgárt, aki nem megy ki szavazni, mert „ezek se jók semmire”, „nem csináltak semmit”.

És te mit csinálsz, kedves fanyalgó szavazópolgár? Tartózkodásod a kisebbségi, nemzeti közösséged képviseletének lehetőségét rontja. Utána miért gondolod, hogy azok, akikre nem szavaztál, majd azt csinálják, ami neked jó lenne?!

A többség malmára hajtod a vizet, ha nem támogatod a sajátodat.

Ráadásul még ők, a nem magyar érdekvédők terjesztenek álhíreket, hogy a te vezető politikusaid eladták, ellopták, elüzletelték, nem akarják, meggátolják a létrehozását ennek vagy annak, mert ezzel hitelét akarják elorozni a magyar érdekvédelem képviselőinek. A hitelességét támadják meg a magyar politikusainknak a pletykákkal és álhírekkel.

A cáfolatra meg mit mond a zentai kispolgár? „Tagadják, akkor csak volt abban valami!”

Négy lista lesz Zentán.

A Haladó párt törtető társasága, amelyben magániskolában vásárolt mesterek ékeskednek a város megváltóinak pózában. A szavazópolgárokat az ígéreteikkel gyömöszölik, egyben koalíciós partnerüket áztatják. Számukra senki és semmi sem szent, mert ugye a cél szentesíti az eszközt, amit Niccolo Machiavelli óta tudunk. A legutóbbi választásokon megígért utat a kevi polgároknak kétszer kell szavazataikkal megfizetni, mert „nem volt elég idő eddig” teljesíteni az útépítést, most pedig megint azt teszik fegyvertényként a polgárok elé, hogy újra ezért voksoljanak rájuk.

A jobb Zentáért-féle csoport a szerbiai szocialisták pártjának bújtatott tábora, amely a kirúgott, volt haladópárti magyar élbojt is magába szippantotta, azzal a szándékkal, hogy a magyar érdekvédelem mellől fölözze le a kétkedőket, mindezt lokálpatrióta jelszavakkal és szociális demagógiával. Ők is a magyar szavazatokért szállnak síkra, de magyar közösségről és érdekvédelemről csak véletlenül beszélnek.

A szétzilált mozgalmisták kemény magja, akik a nemzetit már nem kezelik oly keményen, Zentán is összehoztak egy töredéklistát abból a megfontolásból, ha mást nem is érhetnek el, legalább gyöngíthetik saját közösségük érdekképviseletét.

Közöttünk élnek a választás-szkeptikusok is, akik politikai legitimitásukat majd azzal bizonyítják, hogy mennyien nem mentek ki szavazni. A sértett, levitézlett, politikailag demagóg kalandorok társasága most bojkottra szólít. Pont olyanok, mint a Magyar Országgyűlés ellenzéke, amely a demokráciáról hadovál, miközben minden nem demokratikus eszközt bevetnek, hogy csak egy szikrányi rivaldafénybe juthassanak. Bohóckodnak, sértegetnek és vádolnak, de életük politikai teljesítménye és eredménye a nulla körül mozog. Utolsó (és eddig egyetlen) jótanácsom nekik: A lejárató és sértegető kampányok mindig visszahullanak a kezdeményezőre.

A siker kulcsa a munka. Régi mondás, de igaz.

Csakhogy a XXI. század közösségi pókhálóiban az igazság és a valós eredmény elsikkad az álhírek és álpróféták áradozásai mellett.

A VMSZ tábora ezen próbál változtatni. Nem vádolunk, nem mocskolunk a kampányban, az eredményeinkről beszélünk és a következetességről.

Csak ezért téphetnek és támadhatnak bennünket jóakaróink. Ezért vádolnak hazugságokkal, rágalmaznak alaptalanul, kisebbítik az elért eredményeket, semmi másért.

Mindenki gondolkozzon el az elmúlt négy év eredményeiről és úgy nyilvánítson véleményt a szavazóurna előtt. Fejlődött-e a közösség? Ki az, aki jövőképet kínál és programot ad?

Viselkedjünk felelősségteljesen és meggondoltan. Menjünk el szavazni és voksoljunk közösségünk mellett!

…vagy maradjunk a sztereotípiáinknál, és menjünk el focistának!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon