Virágzik a demokrácia

A magyarországi országgyűlési választásokon alulmaradt ellenzék és szimpatizánsai szombaton a budapesti Kossuth téren tüntettek. A tüntetésen, noha a közösségi portálon ezen az eseményen több mint 100 ezren jelezték részvételüket, a vártnál kevesebben jöttek össze. Az elégedetlenek elmondása szerint a demokrácia diadalaként élik meg a szervezett utcai felvonulást, és meggyőződésük, hogy a hatalmas tömeg véleményét érvényesíteni kell. Mert az ellenzék is a nemzet része, a kormánynak pedig eleget kell tennie a népakaratnak.

Aztán azt látom, hogy hatalmas transzparensekkel vonulnak az emberek Budapest utcáin, torkuk szakadtából ordítják bele a nagyvilágba, hogy demokrácia, demokrácia, demokráciaaa... Taps, skandálás, demokrácia.

Na, már most, csak a tisztánlátás kedvéért – mert látom én, hogy sokaknál piszkos az a szemüveg –, ha nem volna ma demokrácia Magyarországon, bizony ti sem vonulhattatok volna szervezetten az utcára, aranyoskáim. Mégis, mit gondoltok, nem volt szükség engedélyre is erre a demonstrációra? Mivel azt megkaptátok, akkor most mi van? Diktatúra? Gondoljátok, hogy diktatúrában mindenki szó nélkül tűrné, hogy obszcén, vulgáris és trágár szavakkal illessétek a kormányt, a miniszterelnököt? Minimum könnygázzal zavartak volna szét benneteket más országokban, itt meg mindannyian piknik hangulatban tomboltátok végig a szombati napsütést.

Na, de ne csak lássunk, hanem beszéljük is tisztán, hogy értsük egymást! Demokráciában nincsen forradalom. Választás van. Vagyis volt, április 8-án. A nép pedig választott, elsöprő többséggel.

Szánalmasnak tartom tehát, hogy ti, akik a demokráciát követelitek, nem tudjátok elismerni a vereségeteket.

Utcára vonultok, és újabb választásokat követeltek.

Nektek, ezek szerint, a demokrácia szó azt jelenti, hogy addig és annyiszor kell megismételni a választásokat, amíg nem ti nyertek. Mondom én, hogy újfajta liberális matematika van kialakulóban.

Szerintetek rossz a választási rendszer, meg amúgy is, a diktatúra azt elcsalta. Habár a Fidesz-KDNP annyi szavazattal, amennyit kapott árilis 8-án a világ szinte bármelyik országában kormányt alakíthatna, mégis úgy gondoljátok, hogy bizony most kell köpködni őket. De a kedvencem mégis az volt, amikor azt követeltétek, hogy mondjon le a kormány – ami még meg sem alakult.

Brávó, ehhez az IQ-szinthez aztán már tényleg csak gratulálni tudok.

Mert emlékezzünk csak egy kicsit vissza: Franciaországban 2017-ben, amikor Emanuel Macron 32,3% szavazattal megszerezte a 70%-os arányú kormányzást, mindenki arról beszélt, hogy Macron tarolt, most meg azt akarjátok elvitatni, hogy a Fidesz-KDNP a leadott szavazatok több mint 50%-ával, hatalmas legitimáció mellett, megszerezte a kétharmadot?! Nem mellesleg mindezt óriási kimenetel mellett, harmadszor tette, zsinórban.

A szombati tüntetők, ti, tehát kiválóan bizonyítottátok azt, hogy Magyarországon szabadon lehet véleményt kifejezni, a demokrácia tehát virágzik.

Sikeresen cáfoltátok meg így mindazt, ami miatt az utcára vonultatok.

Sétálunk, sétálunk, egy kis dombra lecsücsülünk. Csüccs.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon