Vesszen Trianon! Meg az emlékév

Szávay István a 2020-as évet Trianon-emlékévvé szeretni nyilvánítani. Immár harmadszor nyújtotta be ezt a javaslatot, amit a Fidesz és a DK nem szavazott meg. Ezt le is hozta egy csomó hírportál, főleg azok, akik azt sem tudják, hogy Trianon micsoda, akiknek a határon túliak magyarul beszélő románok, na de ebbe bele se menjünk. A lényeg, hogy Orbán meg Gyurcsány együtt szavazott a Jobbik javaslata ellen. Ez a hír, Úristen.

 

2006-ban, amikor  Kárpát-medencék Géniusza elhazudva az igazságot megnyerte a választásokat, felcsillant az 5 százalékos küszöb alatt egy fiatal pártocska, a MIÉP mellett. A Jobbik. Kemény jobbos kis suhancként már a nevük is tetszett. 2010-ben, amikor borítékolható volt, hála Istennek, a FIDESZ-győzelem, boldogan jöttem ki a fülkéből a rájuk leadott szavazat tudatában.

Fidesz-kormány, egy kicsi, de véresszájú jobbos párttal a Parlamentben, akik folyamatosan a jobb oldalon tartják a Fideszt, zseniális kombinációnak tűnt. Aztán múltak az évek, ezek meg elkurvultak.

A gárda-mellényből cicasimogatás lett, aztán meg a hülyeségek sora után oda jutottunk, hogy elkezdtek a Lehet Máris Popsiba - Dilettáns Koalíció tengelyével irányítottan jelölteket állítani.

A Jobbik Vonata akkor ugrott le a sínről és azóta is a balliberális mocsár felé száguld. A főpatkány hagyta elsőként el a szerelvényt, a radikális kupé még időben lekapcsolta magát, de pár, a zsebét féltő, ideológiai gumiember, mint ez a Szávay még ötletel ilyen kvázi-jobboldali ötlettel.

Trianon-emlékév? Minek? Mielőtt a szívünkhöz kapunk, gondoljuk át. Nekünk magyaroknak Trianon fáj minden egyes nap, lassan 100 éve Anyaországon innen és túl. Akinek meg mindegy, mint a gumiszoba-szökevény Gyurcsánynak, annak meg nem kell. Le is szavazta. Igaza is van. Kampányolt a kettős állampolgárság megadása ellen még anno, nemrégiben pedig a határon túliak szavazati jogát akarta elvenni. Nem szeret bennünket. De legalább sose szeretett. Ezt tudjuk róla, az érzés kölcsönös. Annyira konzekvens, mint kevés politikai szereplő az anyaországban. Kezdem tisztelni érte… egymást tisztelő ellenfelek is lehetnénk, ha nem lenne klinikai eset szegénykém.

A nemzeti kormány a határon túli partnereivel elkezdett építkezni 2010-ben. Csak a délvidéki példát vegyük: a bölcsődétől az általános- és középiskolán keresztül az egyetemig, sőt a vállalkozáskezdésig biztosítja a Magyar Kormány a fiatalok boldogulását. Az itteni magyar érdekképviselet pedig létrehozta a jelenleg a Kárpát-medencében legjobban működő perszonális autonómiát, aminek a fő szerve a Magyar Nemzeti Tanács. Magyarországi segítséggel a szerb állam jóváhagyásával, békében. Ehhez ha hozzáadjuk, hogy kettős állampolgárként légiesült a magyar-szerb határ, elég jó kombináció.

Ez az igazi válasz Trianonra, nem pedig a könnycseppmorzsolgatás egy turul-szobor árnyékában. Ja, hogy ez kemény munka és kompromisszumok sorát igényli?

Nyilván egyszerűbb pár molinót nyomtatni, meg borgőzösen üvölteni Székelyföldön, hogy vesszen Trianon…

aztán meg hazajönni az emlékező-körútról, hétfőn reggel egy aszpirinnel a pocakban másnaposan bemenni aludni a Parlamentbe, a székelyek meg találják föl magukat, mi megemlékeztünk. Méltó módon.

Nyilván sok a teendő van a nemzetpolitika terén, nem mindenhol ideálisak az állapotok, még a Délvidéken sem, de egy Trianon-emlékév nem old meg semmit. Minden egyes perc, amit siránkozással töltünk munka és megoldáskeresés helyett, elvesztegetett idő. Az idő pedig nagyon drága ebben a kérdésben, ugyanis majd’ száz év munkáját kell pótolnunk határon innen és túl.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon