Vataščin Péter elemző tanácsa az MM-nek

 

Vataščin Péter a Magyar Mozgalom lelkes híve és rajongója volt, három év távlatából inkább talán úgy kellene fogalmazni, hogy nagyon szurkolt és örült annak, hogy megjelent a VMSZ ellenében ,,valami”. Mivel Vataščin Péter nem szereti a VMSZ-t. Ellendrukker. Öröme, hogy lett ,,valami”, amit Magyar Mozgalomnak neveztek el, fellelkesítette, mert azt gondolta, ebből lesz valami, mert a VMSZ-t elhagyták az okos emberek, a szorgalmasak, a becsületesek, a meggyőződésből politizálók (khm-khm).

Aztán, mivel Vataščin Péter egy jóeszű, értelmes, felkészült valaki, nem tudjuk pontosan, hogy néprajzos, politológus vagy néprajzos politikai elemző, de azt tudjuk, hogy gondolkodik, elemez, megírja. Jól írja meg. Persze erősen húz liberálbalra, dehát hova húzzon, oda tartozik. Erre a liberálbalosok azt szokták mondani, hogy függetlenobjektív.

Az első komoly lelki megrázkódtatás akkor érte az elemző Vataščin Pétert, amikor meg kellett volna hogy írja, mi van az MM féjszbukkján, mivel ilyesmit ígért abban a cikkben, amiben a VMSZ-ét elemezte. De nem volt miről írni. Hát hallgatott.

De mivel okos, felkészült és van lelkiismerete, tudta, hogy ezt előbb-utóbb nem lehet megkerülni. Nem az MM féjszbukkját, hanem a tényt, hogy üresek. Remélte, hogy nem így lesz, írt is figyelmeztető-biztató, kicsit dorgáló írást a Családi Körbe, amikor még az MM gyűjtötte az aláírásokat. Szerintünk odafigyelhettek volna rá. Nem tették ezt meg az MM-ben. Nagy arcvesztés lett a vége, óriási bukta az MNT választáson.

Mi szerettük volna, ha Vataščin Péter megírja, mit gondol erről, provokáltuk is egy picit, hogy Peti így, úgy, ezt még Peti is szégyelli, nem fogja megírni elemzésben. Tudtuk persze, hogy van benne kellő hiúság és juszt is megírja.

Megírta.

Becsületére legyen mondva. Úgy írta meg, ahogy liberálbalos meggyőződése engedte, de ahhoz képest korrektül. Felhívjuk rá a figyelmet. Értékesnek találjuk. Az a sok piti szöveg mellett, amit a Balla, Miskolczi, Zec Boris írogat, pláne. Mi persze a másik táborba tartozunk, de ez nem azt jelenti, hogy nem értékeljük, ami jó elemzés.

Mi, a másik táborba tartozók nem olyanok vagyunk, mint  a Szabad Magyar Szó. Ami függetlenobjektív módon megjelentette a VMSZ elnökségi állásfoglalását, aztán az MM Facebook-oldaláról átvette az ő gyöngécske reagálásukat, de a JRV-ről már nem vette át a mi reagálásunkat a MM reagálására.

Mert annyira azért nem függetlenobjektív, hanem inkább törleszkedő macska, és a saját seggét nyalja, míg másokat karmol. Sebaj.

Attól még tény, hogy Maglai Jenő Tomislav Nikolićtyal ünnepelte vigyorogva november 25-ét a szabadkai Városháza dísztermében. És még el is mondta Maglai, hogy ő ünnepli. Gratulálunk.

De visszatérve Vataščin Péter elemzésére. Nem tudjuk, hogy olvasták-e az MM-ben, és észrevették-e Vataščin finom utalását, hogy a régi, elkopott, elhasznált és az óriási nagy pofára esést eredményező arcoknak, akiket egyébként mindenki a VMSZ-hez köt, mert annak a hátán kapaszkodtak fel, lettek valakik, ideje volna lelépni, hátralépni, lemondani . És átadni a helyet a fiataloknak.

,,Ha a személyi állományt nézzük, akkor a legnagyobb probléma alighanem az, hogy nem beszélhetünk megszilárdult vezetői profilokról. Amikor ez valamennyire megtörténni látszott, akkor azok a VMSZ-es közeget megjárt személyek (pl. Korhecz Tamás, Varga László, Joó Horti Lívia, Zsoldos Ferenc) közül kerültek ki, és nem jelentek meg új, friss arcok, amire kétségtelenül szüksége lenne számos választónak.”

Írta ezt Vataščin Péter az elemzésében.

Nem tudjuk, hogy Vataščin Péter pályázik-e politikai babérokra, szeretne-e egyike lenni az új MM-es arcoknak, de ha igen, mi szurkolunk neki. És ha van benne becsület, akkor konstruktív ellenzéki politikussá avanzsálhat. Persze csak akkor, ha azok, akiknek kezdetektől szurkol, az MM, olvasta az elemzését. És meghallgatja tanácsát.

Ha nem, akkor maradnak a régi, elhasznált, elkopott arcok, akikről tudjuk, mire képesek és mire nem képesek. Egy biztos: sem a társelnökök, sem az elnökség lemondani és távozni nem képesek.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon