Várady Tibor

Várady Tibor jogászprofesszor, politikus és író. A vajdasági magyar közélet egyik legnagyobb befolyással rendelkező tagja volt évtizedeken keresztül.

1989-ben a Zágrábban megalakult UJDI baloldali-liberális párt színeiben 1990–1992 között a Szerb Köztársasági Parlamenti képviselője, a Panić-kormány igazságügy-minisztere. A gyűjtőpártként meghatározható VMSZ-t a kezdetektől hosszú ideig dominálták a baloldali-liberális elveket vallók, természetes volt, hogy Várady Tibor a párt tagja lett. Ma is nagy tisztelet övezi a VMSZ-ben, ő pedig sohasem csinált hirtelen fordulatokat, amikor eltávolodott, annak úgy adott hangot, hogy az ,,egyrészt-másrészt” Török Gábor is megirigyelhette volna.

Várady nemzeti elkötelezettségét meg nem kérdőjelezve a teljesség kedvéért annyit el kell mondani, hogy amíg számos vajdasági magyar pályája kettőbe tört mert ,,magyarkodott“ – említhetnénk jogászokat, tanárokat, újságírókat és még az Új Symposionhoz köthető embereket is a sorban –, Várady Tibor pályája felfelé ívelt. Ezt csak azért jegyezzük meg, mert hozzátartozik a teljes képhez.

Ugyanúgy, mint az is, hogy Várady Tibor nem vetette latba sem tekintélyét, sem kapcsolatait, hogy az Újvidéki Egyetem Jogi Karán ismét legyen magyar nyelvű fölvételi, ezt a csatát meghagyta Sóti Attiláéknak.

De ennek a képnek a része az is, hogy Várady Tibor bábáskodása mellett, tanítványa által jött létre a Magyar Mozgalom, ami nem járult hozzá a vajdasági magyar közösség építéséhez, de erősen baloldali-liberális kötődését nagyon hamar megmutatta.

Mára ott tartunk, hogy Joó Horti Lívia, az MM társelnöke és Saša Janković együttműködési megállapodást írtak alá, ami egy nemzeti elköteleződésű, magát pártnak nem tartó szerveződés esetében érdekes fordulat.

Innen nézve jobban érthető az MM védőbeszéde Várady Tibor mellett. Ha ehhez hozzávesszük azokat a közbeszédben ismert, a professzor és tanítványa által irányított személyes háttéralkukat, amik szerint a 2014-es Magyar Nemzeti Tanácsi választáson a győzelem után Joó Horti Líviát erőltessék ki MNT elnöknek, még jobban érthető a vehemencia.

Azt már csak a rossz nyelvek mondták, ha nincs Magyar Összefogás győzelem, a vereséget nyugodtan elviheti Hajnal, vele együtt pedig Pásztor.

Egyébként a többkörös szondáztató egyeztetéseken, amelyek a baloldali-liberális elköteleződésű MNT elnök személyéről szóltak és Joó Horti Líviára akadtak, a megkérdezettek azon háborodtak fel, hogy Joó Hortinak semmilyen értelmiségi teljesítménye nincs, nemzeti elkötelezettsége pedig tüneti, szemben Hajnal Jenővel.

Mindez nem volna fontos, ha nem állna előttünk újra a nemzeti tanácsi választás. Ne legyenek kétségeink, lesz magyar-magyar ideológiai alapú összecsapás, csak most nem a szerb pártok indítanak baloldali-liberális listát, hanem az MM, nagy valószínűséggel JHL mellett előre tolva a szerencsétlen Zsoldos Ferencet, akinek ambíciói legyőzték nemzeti érzéseit.

Ha valamire jó volt a Figyelő által megjelentetett névsor, arra mindenképpen jó volt, hogy helyükre kerüljenek a dolgok: a vajdasági magyar közéletben 2015 óta zajló folyamat, aminek a baloldali-liberális meggyőződésű Magyar Mozgalom a hordozója, maga mögött tudja Várady Tibor szimpátiáját.

Ez eddig sem volt titok, most is csak annyi történt, hogy egy primitív hangon megírt, számonkérő közlemény kapcsán kimondásra került mindaz, ami a körülöttünk lévő valóság része és hús-vér emberekhez kötődik, akiknek más az ideológiai meggyőződése.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon