A vajdasági tartományi képviselőházban továbbra is Pásztor István tölti be a házelnöki pozíciót

Pásztor István, a VMSZ elnöke és Aleksandar Vučić államfő a kormányalakítást megelőző, bevezető jellegű elvi megbeszélésen leszögezték, hogy folytatni kívánják az eddigi megkezdett együttműködést, ami hat éve eredményesen működik.

Ennek következtében, a Vajdasági Magyar Szövetség köztársasági, tartományi és önkormányzati szinten is a hatalom részét fogja képezni az elkövetkező időszakban.  A VMSZ elnöke továbbá elmondta, hogy pártja Belgrádban részt vállal a végrehajtó hatalomban is, több minisztériumban, államtitkári szinten.

A vajdasági tartományi képviselőházban - ahol az eddigi hat helyett tizenegy képviselője lesz a VMSZ-nek - a megállapodás értelmében továbbra is Pásztor István tölti be a házelnöki pozíciót. A tartományi kormányban pedig szintén lesznek politikusai a Vajdasági Magyar Szövetségnek.

Az együttes munkáról koalíciós szerződés is készül a következő néhány hétben.

A Vajdasági Magyar Szövetség nagyon jó pozícióból indult a tárgyalásokra, hiszen közel három évtizede annak, hogy egy vajdasági magyar pártnak ennyi, szám szerint kilenc képviselője volt a szerb parlamentben. Ez a fajta erősödés pedig akkor, amikor köztudott, hogy a magyar lakosság száma csökken, hatalmas érdekképviseleti erővel ruházza fel a legerősebb és legnagyobb vajdasági magyar pártot, ami mások előtt is tiszteletet parancsol.

A munkának tehát igenis van eredménye, az összetartozás, az egység megteremtése pedig létszükséglet kisebbségben. A nép ilyen mértékű felhatalmazása pedig további kitartó és elkötelezett munkára ösztönzi a vajdasági magyar közösség képviselőit.

Akik pedig eddig a pálya széléről kiabáltak be, leszerepeltek.

Most már hazamehetnek.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon