A Vajdasági Szabadegyetem alapvető célkitűzése: nincs politika! Vagy mégis? (2.)

Vajdasági Ifjúsági Fórum honlap, alapvető célkitűzés, közélet.

Idézem:

Fontos, hogy a közösséget érintő kérdésekben megszólaljunk és hallassuk magunkat, kiálljunk a fiatalokért és magunkért egészen addig, amíg ez nem politikai indíttatású.

Oké. Tehát addig, amíg az nem politikai indíttatású.

Olvassunk tovább!

A VaMaDisz ez év márciusában sajtótájékoztatón szólalt meg először nyilvánosan, és számolt be azokról az okokról, melyek a Vifóval való együttműködés felbontásához vezettek:

Egy három éves együttműködésben akadnak ellentétek, egyet nem értések. Alapvetően ezek a különbségek abból származnak, hogy amíg a VaMaDisz egy nemzetpolitikailag elkötelezettebb, oktatásprofilúbb, konzervatívabb hozzáállású szervezet, addig a VIFÓ részéről ez az elköteleződés nem volt meg és filozófiájában egy liberálisabb hozzáállású szervezet.

Portálunkon április végén jelent meg egy Sóti Attilával készített interjú, melyben a VaMaDisz elnöke, többek között, a következőket mondja:

Azonban a tavalyi szabadegyetem megszervezésekor már érződött, hogy rossz irányba haladnak a dolgok (...)

Két konkrét példával szeretnék most élni:

Volt egy beszélgetés a KMV-ről és a VMTDK-ról. A beszélgetés, előadás ideje alatt aktuális közéleti témák is megtárgyalásra kerültek. A kérdéseket feltevő részben azt kértem az előadóktól, hogy fejtsék ki a véleményüket a Szabadkai Magyar Egyetemről. Egy fantasztikus vita alakult ki a két előadó között is, belemelegedtek az érvelésbe és a hallgatóság is bekapcsolódott az eszmefuttatásba. Volt, aki elmondta fenntartását az Európa Kollégium kapcsán, míg mások az intézmény létjogosultságáról szóltak. Valami elindult ekkor. Viszont kicsúsztunk az időből és a következő előadó idejéből ez miatt elvettünk 20 percet.

Erre jött egy reakció a főszervező csapat részéről, hogy ez miért lett megengedve és én nem tudtam igazat adni nekik. Úgy éreztem, hogy végre történik valami, bekapcsolódott a hallgatóság is, végre egy olyan téma, ami érinti a mindennapjainkat, ami foglalkoztatja a fiatalokat... Azonban hiába érveltem, mindvégig elutasító választ kaptam.

A tavalyi szabadegyetemkor felmerült az az ötlet is, hogy tartsunk szituációs gyakorlatot. Akkor ugye az első másodfokú ítélet után voltunk, nem sokkal az előtt az Európai Parlamentben is jártunk az ügyünk kapcsán, ahol a VIFÓ képviselője is jelen volt. Három csoport lett volna kialakítva, az egyik a jogi kart, a másik a VaMaDisz-t, míg a harmadik csapat a bíróságot játszotta volna el. Mi ennek az ötletnek nagyon örültünk, támogattuk azt. Talán láthattunk volna olyan forgatókönyvet is, amely pozitív hatással lehetett volna az ügyünk kimenetelére, talán megfogalmazódtak volna olyan gondolatok is, melyek hasznunkra váltak volna. Ennek a lehetőségét vette el a VIFÓ azzal, hogy mindezt egy mozdulattal lesöpörte az asztalról. Nem éreztem jogos döntésnek, mert akkor, júliusban még mi voltunk a vesztes fél és szükségünk lett volna minden támogatásra. Ebből hatalmas vita lett.

Úgy érzem, hogy a főszervezők részéről nincs meg az igény arra, hogy a mi, és ezt úgy értem, hogy a vajdasági magyarok szabadegyeteme bekerüljön a nagy szabadegyetemek közé. Meg kell adni a lehetőségét annak, hogy a Vajdasági Szabadegyetem sokoldalúbb rendezvénnyé váljon, ahol igenis helye van az aktuálpolitikai témáknak."

Eddig is minden rendben, még tudjuk követni. Hiszen a VIFÓ közéleti célkitűzése az, hogy csak addig áll ki a fiatalokért, amíg az nem politikai indíttatású. És nem tovább. Teljesen érthetően megfogalmazta a határvonalakat.

Nem lehet politikát bevinni a Szabadegyetemre.

Még ha itt nem is pártpolitikáról beszélünk, hanem a vajdasági közpolitikáról, akár mondhatnánk a vajdasági közéletről. Akkor sem.

Nem lehet Szabadkai Magyar Egyetemről beszélni, nem lehet arról diskurzust folytatni, hogy miért kell harcolni a magyar nyelvű felvételizés lehetőségéért az Újvidéki Egyetem Jogtudományi Karán.

Nincs politika. Semmilyen.

A VIFÓ májusban reagált a sajtóhírekre. Idézem:

... a két szervezet közötti együttműködés olyan, mint amikor az ember egy göröngyös úton halad: időnként meg kell állni és kiszórni a cipőben összegyűlt kavicsokat..."

Szóval a VIFÓ szandáljából ki kellett szórni a VaMaDisz-t. Mert nagyon szúrta a mezítelen lábukat. Oké. Eddig szerintem továbbra is le tudta mindenki követni a dolgokat.

Következő cikk, idézet:

„Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár és Pásztor Bálint parlamenti képviselő nyitotta meg a XVI. Vajdasági Szabadegyetemet a kishegyesi Kátai tanyán.”

Hm, most akkor igazából mi van? Potápi Árpád János és Pásztor Bálint véletlenül nem politikusok?

De hát az áll a célkitűzések között, hogy addig áll ki a VIFÓ a fiatalokért, amíg abban nincs politika.

Erre itt van: megszervezik a legnagyobb programjukat, amiért ment köztük a huzavona a VaMadisszal, és elfelejtik az elvüket?

Következetesség? Mond az valamit? Most akkor mégis van politika? Csak a VaMaDisz volt az a bizonyos kavics a papucsban?

Vagy most igazából arról van szó, hogy igazolni kellett azt a rengeteg magyarországi adóforintot, amit Magyarország Kormánya a Szabadegyetem támogatására fordított?! Kellett egy álca, hogy na, ezeket meghívjuk, oszt akkor ezzel be tudjuk fogni mindenkinek a száját, erről van szó? Egy paraván? De most tényleg, van politika vagy nincs politika?!

Gyerekek, túl magas ez a labda.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon