Újabb 2165 sikeres pályázó

A vajdasági magyarok nagy erővel és elképzelésekkel bírnak

Pénteken, október 11-én a Zentai Sportcsarnokban a Prosperitati Alapítvány VII. pályázati körben meghirdetett kiírások sikeres pályázói gyűltek össze, hogy aláírják az alapítvánnyal az elnyert támogatásokról szóló szerződéseket.

Pontosan 2165 nyertes pályázó. Impozáns szám, nem?

Ők 2165-en a falusi házak vásárlására, eszközbeszerzésre, minőségi szabványok bevezetésére, tenyészállatok vásárlására, többéves ültetvények telepítésére, zárt rendszerű növénytermesztéshez szükséges eszközök beszerzésére, bejegyzett szállásadók idegenforgalmi fejlesztésére és nagyobb, hozzáadott értékű termékek létrehozására irányuló beruházások kapcsán nyújtottak be nyertes pályázatokat az alapítványnál.

A pénteki sportcsarnoki szerződésaláírási rendezvény már a harmadik nagy sportcsarnoki rendezvény, melyen jelen volt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke, Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere, valamint Jadranka Joksimović európai integrációért felelős tárca nélküli miniszter.

Az elhangzott beszédek alátámasztották azt, hogy az alapítvány által életrehívott gazdaságfejlesztési sikertörténet új korszakot nyitott a vajdasági magyarok életében, s ehhez a szerb kormány is hozzájárult, mert felismerte, hogy a magyar közösség és az állam is nyertese ennek a történetnek. Egyértelmű az is, hogy az idő igazolta a programmal kapcsolatos elvárásokat. Pásztor István beszédében rámutatott arra, hogy az emberek békét, biztonságot és nyugalmat akarnak elsősorban. Elsődleges céljuk az, hogy egyről a kettőre jussanak, élhető mindennapokat teremtsenek maguknak és mindehhez egzisztenciális kapaszkodóra is szükség van, az identitásbeli elkötelezettségen túl – s mindez teremtődött meg a gazdaságfejleszési programnak köszönhetően.

A sportcsarnokban a sikeres pályázóknak csillogott a szemük a boldogságtól. Arcukon mosoly pihent és elégedettség. Révbe jutottak, mondták sokan. Mások már az új házukról mutogatták a mobilkészülékükön a fényképeket, miközben kis gyermekük édesen pihent a babakocsiban. A tőlem nem messze ülő gazdák erősen ráztak egymással kezet és az időszerű mezőgazdasági témákat feszegették. Boldogan újságolták, hogy milyen eszköz megvásárlására nyertek támogatást, majd latolgatták a hozam növekedésének vagy éppen betakarításának megnövekedett esélyeit. Messziről egy rég nem látott, általános iskolás osztálytársam integetett. És én örömmel konstatáltam, hogy ő is a nyertesek soraiban mosolyog. Majd rámköszönt a fogorvosom, és ahogy hátranéztem a vállam fölött, csak annyit tudtam kinyögni, hogy nahát, maga is nyert?! És ő kicsit megszeppenve, de szorgosan bólogatott, hogy igen, igen, de már a lánya is besegít, aki hamarosan diplomál és olyan jó érzéssel tölti el, hogy egy felújított rendelőt tud majd átadni neki.

A Zentai Sportcsarnokban a légkört átjárta az izgalom. A rendezvény ünnepélyes részét követően az a sok nyertes pályázó tolongani kezdett a kijelölt pultokhoz, hogy megkapják aláírásra a támogatást biztosító szerződésüket. Mindennek részese lenni is felemelő volt. Újból igazolást nyert azon tény, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség a vajdasági magyar polgárok által megfogalmazott igényeket teljesíti. És a több mint 10 000 sikeres pályázó a garancia arra, hogy szülőföldünk és mi is, vajdasági magyarok, még ma is hatalmas erővel és elképzelésekkel bírunk.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon