Tusványos

Kezdhetném úgy is a mondanivalómat, hogy mindenki, aki a vajdasági magyar közéletben jártas, aki jártas az anyaországi politikában, aki követi a Kárpát-medence magyarjainak sorsát, aki volt fiatal, aki most fiatal, vagy középkorú, vagy szenior, de azért továbbra is fiatal, az mind hallott már a Bálványosi Nyári Szabadegyetemről és Diáktáborról. A szerencsésebbek, az ügyesebbek, a szervezettebbek és szemfülesek pedig részesei is voltak, lesznek, lehetnek az egyik legfontosabb, legjelentősebb magyar szellemi műhelynek.

A Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor 1990-ben, a rendszerváltás után került először megszervezésre, 50 résztvevővel. Akkor a rendezvény helyszínéül az erdélyi Bálványosfürdő szolgált, azonban az idő múlásával egyértelművé vált a szervezők számára, hogy a rendezvény nagy látogatottságának köszönhetően új helyszín után kell nézni. Egyszerűen kinőtte magát a rendezvény és lett valami nagyobbá, vált valami olyan erővé, melyre kezdetekkor talán kevesen gondoltak volna, melyben talán a szervezők sem reménykedtek. Így lett hát áthelyezve a szabadegyetem helyszíne Tusnádfürdőre, és a két helységnév összevonásából kapta a Tusványos nevet Kárpát-medence legismertebb szabadegyeteme.

A Tusványos nemzetpolitikai szabadegyetemként indult, lehetőséget adva a magyarok és románok  közötti párbeszédre, lehetőséget adva a demokráciára, a tolerancia gyakorlására, az eszmék ütköztetésére, új ötletek megálmodására, megvalósítására. A szabadegyetemre később egy egyetem-és diáktábor épült, majd fesztivállá nőtte ki magát a rendezvény.

Az idei, 29. szabadegyetemre tízezreket várnak. 29 sátorban párhuzamosan zajlanak a közéleti előadások, folynak kerekasztal-beszélgetések, kerülnek megfogalmazásra kérdések és kimondásra válaszok. Több száz előadásról van szó, melyben előtérbe kerül a Kárpát-medencei magyarság helyzete, de a diaszpórában élő magyarság témája is megjelenik.

Délutántól koncertok, könnyűzenei produkciók szinesítik a programot.

Bár a szabadegyetem teljesen informális jellegű, többször hangoztak el olyan beszédek itt, amelyek meghatározóak voltak a későbbiekben. Orbán Viktor miniszterelnök úr is rendszeres vendége a rendezvénynek. Szombati előadását nemzetpolitikai összegzésként is felfoghatjuk, amikor a következő egy, másfél év céljai is megfogalmazásra kerülnek.

Tusványos a példa arra, hogy igenis létezik olyan szabadegyetem, mely nagyon jó program azoknak is, akiket érdekel a nemzetpolitika, a közélet, de azoknak is, akik szórakozni, kikapcsolódni szeretnének.

Az a szabadegyetem, mely az állandóságot és az új kihívásokat jelenti. Magyarokat határon innen és túl. Mely egyszerre sokszínű, de mégis egész.

Tusványos egy életérzés, amiben megfér a politika, a közélet és a művészet, könnyed szórakozás. Összetartó, egybefogó.  És erre nekünk, vajdasági magyaroknak is szükségünk van. Nem csak Tusványoson, hanem itthon is! 

 

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon