A szülőföldön boldogulni

A XXI. Századhoz méltó élet lehetősége a Prosperitati Alapítvány pályázatai révén. Három év alatt 50 milliárd forint támogatás munkahelyteremtésre. Eddig mintegy tízezer ember ismerkedett meg a pályázati lehetőségekkel

Fotó: Szalai Attila

Soha nem volt ekkora a munkanélküliség Szerbiában, jelenleg majdnem 800 ezer szerbiai polgár vár munkára. A Nemzeti Fogalkoztatási Szolgálat  nyilvántartásában egyre jobban nő  a munkanélküliek száma. A valós adatok azonban ennél is ijesztőbbek, hiszen jelentős azoknak a száma is, akik nincsenek bejelentkezve. A 15 és 24 év közötti korosztály körében mért munkanélküliség még gazdaságilag fejlett, uniós országokban is növekedési tendenciát mutat, hazánkban pedig egyes felmérések szerint meghaladja az 50 százalékot.

A fiatal munkavállalóknak így minden lehetőséget meg kell ragadniuk arra, hogy gyakorlatot szerezhessenek szakmájukban, lehetőleg még az egyetemi éveik alatt, illetve érdemes tájékozódniuk hogyan tehetik hatékonyabbá álláskeresésüket, hiszen hatalmas a harc minden egyes munkahelyért.

Az utóbbi napokban, hetekben a Prosperitati Alapítvány pályázatait mutatják be Vajdaság szerte. A lehetőség hatalmas, hiszen fejlődést, megmaradást biztosíthat a vajdasági fiatalok, családok számára. Egy ilyen projektre hatalmas az igény, hiszen olyan feltételek adottak, amelyekre banki hitelek révén nem lehet hozzájutni.

Magyarország kormánya és nemzetpolitikai irányvonala a vajdasági magyarság legégetőbb problémáját kívánja megoldani. A szülőföldön való boldogulást, munkateremtést és a 21. századhoz méltó életet próbál biztosítani.

A magyar kormány pozitív példaként emlegeti a vajdasági magyar közösség szerveződését és közösségépítő eredményeit. Ebben a folyamatban  a Vajdasági Magyar Szövetségnek hatalmas az érdeme. A VMSZ gazdaságfejlesztési programja három éven át készült, ez volt az alapja annak, hogy a magyar kormány úgy döntött, három éven át összesen 50 milliárd forintot folyósít a tartományba.

Az aktuális pályázatok három csoportba oszthatóak. Ezek a házvásárlás, a mezőgazdasági fejlesztés és a vállalkozásfejlesztés. A pályázók olyan természetes személyek, bejegyzett mezőgazdasági termelők és vállalkozástulajdonosok lehetnek, akik kettős állampolgárok, illetve jórészt magyar embereknek adnak kenyeret. A tájékoztató előadásokon Vajdaság szerte eddig 10 ezer érdeklödő vett részt.

Elmondásuk szerint érdemes pályázni. Ugyanakkor megjegyzik, jó volna a lehetőséget megadni azoknak a fiataloknak is, akik nem vállalkozó szelleműek, gondolva itt olyan munkanélküliekre akik nemrég fejezték be tanulmányaikat, elsősorban az egyetemet. Tanárok, filozófusok, orvosok, szociológusok, és sorolhatnám még, mindezek vágynak szintén egy lehetőségre amely munkahelyet teremtene számukra. Ebben tudna segíteni a Prosperitati Alapítvány, olyan módon, hogy  szakmájukban találnák fel magukat, itt a Vajdaságban.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon