A siker alapja, hogy tudjuk a célunkat!

Önsajnálat és öncsonkítás helyett vegyük észre mellettünk azokat az eredményeket, amelyek rólunk szólnak. Jó ha a saját céljaink mellett figyelünk a másokéra is, mert így sok felesleges gubanctól és mozgalomtól megóvhatjuk magunkat.

Mennyire egyszerű, banális,  szerencsesüti jelmondat(!),  esetleg életbölcselet (?), de egyénileg mégsem csináljuk így.

A siker alapja, hogy tudjuk a célunkat!

Ha megnézzük a mindennapjainkat, a cselekedeteinket, a megnyilvánulásainkat, nem minden lépésünket diktálja a céltudatosság. Sőt, inkább a céltalanság vált alapeszménnyé, a durcizás, az okoskodás, a cinikus és a szarkasztikus világlátás. Milyen jó, ha mi vagyunk a mártírok, a sértődöttek, az elesettek és haraggal fekhetünk le este az ágyunkba, hogy reggel is rossz kedvvel ébredjünk. Nem mozdítunk semmit, nem csinálunk semmit és csodálkozunk, hogy nem történik semmi sem úgy, ahogyan szeretnénk. Utána meg azt hisszük, hogy a nagybetűs Nyugaton, ott aztán kolbászból van a kerítés, ott aztán minden megoldódik...

Aztán meg csodálkozunk, hogy a bánáti búzavirág elhervad a holland tulipánföldben,vagy a tiszavirágot nem pótolja a svéd jégvirág...

Folyamatosan hallgatom a vajdasági magyar rádiók egyikének beszélgetős műsorát, amelyben a hallgatók véleményezhetnek. Miként nyilatkoznak a kedves hallgatók? Reménytelenül, önsajnálattal és okoskodva, sehogyan sem hagyva magukat kibillenteni  a vajdasági magyar közállapotok kapcsán eluralkodott köldöknéző, önmagát gyönyörködtető, öncsonkító és magát marcangoló lelkiállapotból. Eközben nem vesszük észre mások eredményeit, mégha azok rólunk is szólnak és a mi közösségünknek származik haszna belőle.

Mindez talán még írható lenne a XXI-ik század elhidegült, magánérdekek mentén gondolkodó világának a számlájára, de sajnos nem tudunk örülni a saját eredményeinknek, a saját családunkon belül tapasztalható pozitív történéseknek sem. Ahogyan a fogyasztói társadalom fogyasztásra ösztönző, irányt mutató, formális és nem formális reklámjai befolyásolnak bennünket, ugyanígy hat ránk a politikai marketing is. Egyszer túl elégedettek, máskor meg túlzottan elégedetlenek vagyunk.

Pedig egyénileg és közösségileg is a siker alapja, ha tudjuk a célunkat!

Azt mondják, hogy nem jó a VMSZ vezetése, rossz az MNT irányvétele, nem jó az anyaországi gazdaságfejlesztési stratégia, az Európa Kollégium, a média stratégia, meg úgy egészében semmi sem megfelelő, amit az aktív vajdasági magyar politikum a VMSZ környékén tesz, az új magyar választási koalíciós törekvéseivel és minden egyéb elképzelésével.

Ilyenkor mindig nagyanyám bölcselete jut az eszembe, aki a maró pletykákról csak annyit mondott: ne azt nézd, hogy mit mond, hanem, hogy ki mondja.

Jó, ha a saját céljaink mellett figyelünk a másokéra is, mert így sok felesleges gubanctól és mozgalomtól megóvhatjuk magunkat.

A magunk és közösségünk céljai érdekében: együtt, közösen.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon