Semmitmondó Mozgalom

Azért az nem semmi, hogy a koronavírus-járvány kitörését megelőzően ez év március 1-jén volt a Magyar Mozgalom legutolsó bejegyzése a Facebook oldalán. Azt követően, március 15-én volt egy borítókép változtatás, a nemzeti ünnepünk apropóján és ennyi.

Mint ismeretes, Szerbiában pont ezen a napon, március 15-én, az esti órákban jelentették be, hogy a koronavírus-járvány miatt rendkívüli állapotot vezetnek be az országba. Ezt követően szinte naponta váltakoztak a rendkívüli intézkedésekre tett javaslatok a szakma részéről, majd a kormány által elfogadott rendeletek is. Ha az átlagos polgár nem is tudott minden változást azon nyomban lekövetni, az mégis kétségtelen, hogy az alapvető intézkedések, tiltások, egyértelműek voltak, mint például az, hogy a 65 évnél idősebb polgárok nem hagyhatják el az otthonaikat (faluhelyen, pontosabban ott, ahol a lakosság száma nem haladta meg az 5 000 lélekszámot, ez a tilalom a 70 évnél idősebbekre vonatkozott).

Persze, ezen a rendelkezésen túlmenően is számos szabály volt, amiket be kellett tartani, mint az általános kijárási tilalom, ami a délutáni, esti órákra vonatkozott, aztán teljes hétvégére, az óvodák és iskolák bezárása, majd a távoktatással való ismerkedés, vagy az otthonról való munkavégzés ajánlása. Kétségkívül, hogy az addigi életünk gyökeresen megváltozott, és nem elég, hogy alig tudtunk az újonnan kialakult élethelyzethez igazodni, de jókora félelmet is éreztünk. Ismeretlen volt minden, egy láthatatlan ellenséggel harcoltunk nap mint nap.

Visszatérve a puszta tényekhez: május 6-án a szerbiai köztársasági parlament megszüntette a rendkívüli állapotot az országban, így másnaptól kezdve fokozatosan tér(t) vissza az élet a megszokott kerékvágásba.

Ennek köszönhetően a Magyar Mozgalom is felébredt a semmittevésből és május 7-én egy közleménnyel örvendeztette meg a jónépet, miszerint a hatalom durván visszaélt a járványhelyzettel.

Igen, kedves Olvasó, jól látja: a rendkívüli állapotok ideje alatt, tehát több, mint 50 napon keresztül a Magyar Mozgalom hallgatott.

  • Akkor, amikor a legidősebb polgártársainknak a legnehezebb volt, amikor azok, akiknek nincs hozzátartozójuk, nem tudták megoldani a napi bevásárlást, a gyógyszerek beszerzését, a nyugdíjak felvételét – a Magyar Mozgalom hallgatott.
  • Akkor, amikor már elvesztünk a rendkívüli állapot ideje alatt meghozott intézkedések útvesztőjében, amikor egyszerű mondatokkal kellett volna elmagyarázni a vajdasági magyaroknak, hogy mi miért van – a Magyar Mozgalom hallgatott.
  • Akkor, amikor az oktatás áthelyeződött az online térbe, ami tanárnak, szülőnek és gyereknek is hatalmas változást, kihívást, stresszt jelentett – a Magyar Mozgalom hallgatott.
  • Akkor, amikor lezárták az országhatárokat, és sokaknak ez miatt a megélhetésük került veszélybe, és akkor, amikor legalább az ingázók előtti részleges határmegnyitást kellett (volna) szorgalmazni – a Magyar Mozgalom hallgatott.
  • Akkor, amikor az ismeretlennel szembesültünk, amikor a félelem, a pánik uralkodott el rajtunk, amikor kerestük a válaszokat, amikor támogatásra, megértésre, biztatásra lett volna szükségünk – a Magyar Mozgalom hallgatott.

A Magyar Mozgalom azért alakult meg 2015-ben, hogy szolgálja a vajdasági magyarságot. A Magyar Mozgalmat nem a fotelharc motiválta, hiszen számukra nem a pozíció, a helyezkedés a fontos, és nem ezért robbantottak évekkel ezelőtt a VMSZ-en belül. Ők csakis azért jöttek létre, hogy a vajdasági magyarokat megfelelően képviseljék, hogy szolgálatot végezzenek. Mert nekik ez ugye a szívügyük.

Na, pontosan ez a Magyar Mozgalom hallgatott.

Összesen 53 (ötvenhárom) napig.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon