Se nem magyar, se nem polgári

Kihirdették a Szabadka Polgári Mozgalma - Maglai Jenő jelöltlistát

Pannon RTV

Kihirdették a Szabadka Polgári Mozgalma – Maglai Jenő elnevezésű jelöltlistát Szabadkán. A lista gerincét a Magyar Mozgalom, a Metla 2020 elnevezésű polgári mozgalom, és Szabadka Polgári Mozgalmának tanácsnoki csoportja képezi.

A Szabadka Polgári Mozgalma és koalíciós partnerei listáján 36 név szerepel. A csoportosulás tehát nem indul teljes listával.

Maglai Jenő, listavezető, Szabadka Polgári Mozgalma - Maglai Jenő a következőket nyilatkozta a lista átadásakor: „Ez egy polgári lista, tehát nem nemzeti lista. Ezen a listán jelen vannak a magyar nemzeti közösség képviselői, a szerbek, a horvátok, a bunyevác nemzeti közösségek képviselői.”

Pár év is elég ahhoz, hogy nagyon erős pálfordulásnak legyünk szemtanúi. Mert én azért még emlékszem arra a mondatra, amit megalakulásukkor előszeretettel hangoztattak az MM-esek: ők a magyar alternatíva. Na tessék, nyugodtan nyálazzuk át a listát, a neveket, akikkel a mostani választásokon kézen fogva indulnak a mozgalmasok.

Jelica Santrač, a Szerbiai Demokrata Párt városi szervezetének elnöke a SZPM által átadott jelöltlista előkelő második helyén szerepel.

Komoly és gyökeres változást szeretnének elérni Szabadkán - hangsúlyozta a lista átadásakor Jelica Santrač, aki a Söprű 2020 Mozgalom tagjaként szerepel az említett listán.

Аzt is mindannyian tudjuk, hogy a Szerbiai Demokrata Párt Koštunica valamikori dédelgetett pártja. Erősen nacionalista vonalat képviselő párt, amely a megszokott nacionalista retorikát használva mindig a nemzete árulóit kutatja. Továbbá emlékezzünk csak arra vissza, hogy 2016-ban az Oltárajtóval (Dveri) együtt indultak a köztársasági parlamenti választásokon. A klerofasisztákkal. Már a nevük elárulja az őszinte indulatot. Igaz, már akkor, ezen a vonalon összeért az MM és a DSS-Dveri (SZDP-Oltárajtó).

A Szerbiai Demokrata Párt továbbá egyértelműen unióellenes. Ebből kiindulva, azonnal kirajzolódik az irány, amit képviselnek: Balkán. Egy olyan balkáni hangulat megteremtése és éltetése, ami azonban még köszönőviszonyban sincs a polgárival.

Tehát a Maglai Jenő neve által fémjelezett lista minden, csak nem polgári. És egyértelműen a vajdasági magyarság megosztottságát célozza meg. Mert minden vajdasági magyar szavazat, ami nem magyar listára kerül leadásra, a megosztottságot szolgálja.

A politika valóban a kompromisszumok mestersége, de nem mindegy olykor kompromisszumot kötni a közösségünkért, vagy folyamatosan kompromisszumot kötni a pozíciónkért.

A kérdéseim tehát mindezek után a következők: hol vannak ebben a mesében a magyar választópolgárok? Hol vannak ők ezekben a nyilatkozatokban? Hol vannak a vajdasági magyar emberek érdekei? Már el lettek felejtve?

A Vajdasági Magyar Szövetség listája az egyetlen magyar lista. Nincs alternatívája.

Nekünk a vajdasági magyar ember a legfontosabb, és ezért becsülettel, tiszta szívből harcolunk.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon