Saša Janković visszavonul a politikai életből

Saša Janković a héten, egyik nap, olyan jelentéktelen, hogy meg sem jegyeztem, bejelentette Twitteren, hogy visszavonul a politikai életből, így felhagy a Szabad Polgárok Mozgalmának (Pokret slobodnih građana), ahogyan a 381-es Polgári Blokk (Građanski blok 381) vezetésével is.

Nem tudom, kinek fog ezután a Népszínház előtt kampányrendezvényen műsorvezetője lenni a Kalmár Zsuzsi művésznő? 

Emlékeztetőül:

1. A politikai következetességben kimagasló teljesítményt nyújtó Maglai Jenő – hiszen Maglai 2013-ban úgy lett polgármester, hogy megbuktatta a demokrata Modest Dulićot, aztán meg összeállt a haladókkal – teljes mellszélességgel kiállt Saša Janković mellett 2017-ben, aki az elnökválasztásokon a DP jelöltje volt. Nem egyszer elmondta ekkor, hogy a volt polgári jogvédő az egyetlen olyan induló az elnöki pozícióért folytatott küzdelemben, akinek az értékeivel azonosulni tud. Imádom az ilyen politikai köpönyegüket folyamatosan forgató politikusokat!

2. Az elnökválasztást követően, 2017 májusában alakult meg Belgrádban Saša Janković egykori ombudsman politikai mozgalma, amely a Szabad Polgárok Mozgalma nevet kapta. Az alakuló közgyűlésen a Magyar Mozgalom alapítói közül ott volt Garai Zsolt, Sándor József és Kókai Péter is.

3. A Szabad Polgárok Mozgalma Tanácsadói Testületnek a Magyar Mozgalom is büszke tagja, sőt Maglai Jenő, MM-es alapító elnökségi tagsággal is felvághat.

4. Azonban itt még nincs vége a történetnek, hiszen az MM, hogy támogatásáról továbbra is biztosítsa a Szabad Polgárok Mozgalma elnökét, együttműködési megállapodáshoz adta nevét 2018 márciusában. Az együttműködési megállapodást Joó Horti Lívia és Saša Janković azzal a felismeréssel szignózták, hogy egymás nélkül nem megy. Nagy is volt az öröm.

5. A 381-es Polgári Blokk néven 2018 augusztusában újabb tömörülés jött létre, mely tömörülést a Szabad Polgárok Mozgalma, a Zöld Párt, a Magyar Mozgalom, a Šumadija Régió és a Tolerancia Koalíció alkot, és melynek vezetésével – a tegnapi bejelentése alapján – Saša Janković szintén felhagy.

Szóval itt tartunk ma: Saša Janković alig egy év után bedobta a törölközőt. Feladta. Csak az itt a baj, hogy volt 600 000 ember, aki 2017-ben Jankovićra szavazott. Akik félre lettek vezetve. Nekik mégis ki ad most magyarázatot? Mi lett a meggyőződéssel? De igazából az van, hogy Janković még azelőtt feladta, mielőtt bármit is csinált volna.

És akkor most mi lesz a Magyar Mozgalommal? Vajon megszólalnak-e a társelnökök, az alapító tagok? Kapnak-e a támogatók magyarázatot, választ a hogyan továbbra? Mégis kihez fog most majd az MM odasimulni, hogy folytathassa a diktatúra elleni harcát? Mert hát eddig is olyan ügyesen tudták megválogatni a vezetőjüket, hogy ezt tanítaniuk kellene. Ja, nem.

Nem tudom, hogy a mozgalmasok még mennyi pofont kívánnak saját maguknak lekeverni?! Hát nem tudnak még egy épkézláb vezetőt sem megválasztani maguknak, mert eddig mindegyik csak nyiklett-nyaklott. De megkérdezhetném azt is, hogy mikor akarják már végre beismerni, hogy a közös ellenségkép keresése nem a sikeres érdekérvényesítés alapja, és legfőképp nem a magyar közösség érdekében történő politizálás?! 

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon