Remények és aggályok

Pittella: Nem mások felelőssége, hogy megoldják Európa problémáit – A EPP-nek fenntartásai vannak a török vízumliberalizációval és a csatlakozási tárgyalások felgyorsításával kapcsolatban is

Pixabay/aguerrl

EP-reakciók az EU–török csúcsra

Az Európai Unió és Törökország között a menekültválság kezeléséről született elvi megállapodással megtörhető az embercsempészek üzleti modellje – vélekedett tegnap Valdis Dombrovskis, az Európai Bizottság alelnöke az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén.

Az új egyezmény nyomán, amelynek értelmében Törökország visszafogadja az onnan illegálisan Európába induló migránsokat, egyértelmű lesz a migránsok számára, hogy csak törvényes úton lehet bejutni a kontinensre – hangsúlyozta az EU-biztos a csúcstalálkozó eredményeiről tartott vitában. Dombrovskis kifejtette: az Unió gondoskodni akar arról, hogy a szíriai menekültek megfelelő körülmények között élhessenek Törökországban, és a finanszírozás már meg is kezdődött.
Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetője kijelentette, pozitív fejlemény, hogy végül eredménnyel zárult az uniós és török vezetők hétfői brüsszeli csúcstalálkozója. Mint mondta, most először átfogó megoldást látunk magunk előtt.
Weber a török kormány érdemeit méltatta a menekültek befogadásával kapcsolatban, ugyanakkor leszögezte: „Törökországhoz partnerségi, nem pedig függőségi kapcsolat fűz bennünket. Európának saját magának is olyan helyzetben kell lennie, hogy technikai eszközökkel, akár kerítésépítéssel biztosítani tudja a határokat” – mondta a bajor politikus, hozzátéve, az EPP aggályosnak tartja a vízumliberalizációval és a török csatlakozási tárgyalások felgyorsításával kapcsolatos javaslatokat, valamint kifejtette, hogy projektumalapú támogatást kell nyújtani Törökországnak ahelyett, hogy közvetlenül Ankarának utalják a menekültek ellátásához nyújtott pénzügyi segítséget.
Gianni Pittella, a szociáldemokrata képviselőcsoport (SD) vezetője felszólalásában úgy vélekedett, hogy nem szabad barterüzletet kötni a menedékkérők terhére. Elmondta, a nemzetközi jog tiszteletben tartásával megvalósuló mély együttműködésre van szükség a menekültek és migránsok méltóságának megőrzése érdekében.
A frakcióvezető kijelentette; „nem mások felelőssége, hogy megoldják Európa problémáit. Folytatni kell a párbeszédet, végre kell hajtani az áthelyezési tervet, le kell zárni minden illegális bevándorlási útvonalat, és itt az ideje, hogy meginduljanak a szíriai béketárgyalások.”
Syed Kamall, az Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) nevű frakció képviselője mindenekelőtt leszögezte, hogy nem az irreguláris migránsok az ellenségeink, hanem az embercsempészek, akik kihasználják őket. Ezután arról beszélt, hogy számos fenntartása van a megállapodással kapcsolatban, például az, hogy Európa az egyik nyomást váltaná fel a másikkal, ha eltörölné a vízumkötelezettséget a török állampolgárokkal szemben.
Guy Verhofstadt, az EP liberális frakciójának vezetője alapvetően egyetértett Kamallal, és azt hangoztatta, hogy ezzel az egyezménnyel kiszervezzük a problémák megoldását. „Olyan alku ez, amellyel Erdoğan kezébe adjuk a kulcsokat Európa kapuihoz. A rendkívül problematikus megállapodás ráadásul nem is állítaná meg az embercsempészeket, a menekültek ugyanis kétségbeesésükben alternatív útvonalakat keresnének, az olaszországi Lampedusán, Máltán vagy Albánián keresztül” – mondta.

Magyar Szó szerkesztőségi összefoglaló

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon