Potápi: A közösség alapja a család

2018 a külhoni magyar családok éve

Ahogy arról már értesülhettünk, a Magyar Állandó Értekezlet 2017. november 10-én döntött arról, hogy a 2018-as év a külhoni magyar családok éve lesz, és így az államtitkárság csatlakozott az Emberi Erőforrások Minisztériuma Családok Éve programjához.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár sajtótájékoztatón számolt be arról, hogy az idei tematikus évben is szeretnék megkeresni a legkisebb közösségeket, hiszen a közösség alapja a család.

A külhoni magyar családok éve Kárpát-medencei programjára jelenleg 1 milliárd forint áll rendelkezésre.

Államtitkár úr szólt arról is, hogy kutatást szerveznek a Nemzetpolitikai Kutatóintézet közreműködésével, hogy egy átfogó képpel rendelkezzenek arról, hogy mit is jelent a Kárpát-medencében a család fogalma, hogyan alakul a házasságkötések száma, milyen a vegyes házasságok aránya, mekkora a gyermekvállalási kedv, mi határozza meg és befolyásolja a családi életek mindennapjait.

Az államtitkárság több pályázatot is hirdet. Így az egyiket a külhoni magyar kisközösségek számára hirdeti családbarát tevékenységük elindítására vagy a meglévők erősítésére. A rendelkezésre álló 200 millió forintos keretből egy-egy sikeres pályázó 3-tól 6 millió forintot kaphat a megvalósításra. Azon külhoni magyar vállalkozások számára, melyek családbarát vállalkozást hoznának létre, vagy szolgáltatásaikkal sokat tudnának tenni a családokért, segítenék azt, 400 milliós támogatási keret érhető el. Ezen pályázatok nyílt pályázatként lesznek meghirdetve.

Az idei év elsődleges célja a gyermekvállalási kedv növelése, az, hogy minél több magyar gyermek szülessen a Kárpát-medencében. Ennek érdekében, Potápi Árpád János kihangsúlyozta, hogy szeretnék támogatni az egészségügyi intézményeket, hiszen a családok segítésében jelentős szerepük van. Ebből kifolyólag az egészségügyi intézmények szakmai és anyagi támogatására 210 millió forint biztosított. Ebbe a programba a szülészetek, az egészségügyi szűrések és a Kárpát-medencei védőnői hálózat kiépítése tartozik.

Bevezetnek egy új támogatást is külhonban: minden anyuka, illetve kisgyermek részére egy kezdőcsomagot biztosítanak a gyermekneveléshez. Erre évente két alkalommal kerül sor, májusban és decemberben lehet kérni az addig megszületett gyermekek számára.

Ezen támogatások mellett az anyasági támogatás és a babakötvény természetesen továbbra is él, melyek az EMMI-nél igényelhetők.

Meghatározó szerep jut a képzéseknek is, gondolva itt a gyermekorvosokra, háziorvosokra, védőnőkre, önkéntes hálózatokra. De a kultúra, a szórakozás területén is külön figyelmet kell, hogy kapjon a családok éve, például minden nagy rendezvényen, amelyhez támogatást ad a Nemzetpolitikai Államtitkárság.

Az év végén, a külhoni magyar családok éve zárásaként, díjakat fognak átadni a családbarát közösségeknek.

Ezek a programok még csak egy tervezetet alkotnak – fejezte be évadnyitó államtitkári tájékoztatóját Potápi Árpád János – az év során várják az érintett közösségek észrevételeit, visszajelzéseit, hiszen gazdagítható, bővíthető a tematikus év programja.

A 2018 a külhoni magyar családok éve nyitórendezvényére február 2-án kerül sor Budapesten, amelyre vállalkozókat, települési önkormányzatokat, civil szervezeteket, egyházi közösségek képviselőit várják. Jelentkezni az alábbi honlapon, valamint a Nemzetpolitikai Államtitkárság által indított 2018 a külhoni magyar családok éve Facebook oldalán lehet.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon