Politikamentesített politika

Joó Horti Lívia, a Magyar Mozgalom nyögvenyelősen összehozott aláírásgyűjtésének felhívásában, a Magyar Nemzeti Tanácsnak, a vajdasági magyar személyi elvű autonómia intézményének, és ténylegesen is a vajdasági magyarok képviselőházának politikamentesítésére (sic!) szólította fel a jónépet.

Hát, de hol politizáljon akkor a vajdasági magyar, ha nem a saját autonóm képviselőházában?! Tán az utcán? Vagy a kocsmában? Esetleg a közösségi oldalakon? Amúgy nem szeretné valaki értesíteni Joó Horti Líviát, hogy van tágabb és szűkebb értelemben is vett politika? Olyan, hogy kisebbségi politika, vagy egy magyar párt pártpolitikája? Mondjuk a VMDK-é. Mert hát nekik az a szimpi, nem? Vagy csak volt?

No mindegy, elkalandoztam, térjünk inkább vissza: tehát most akkor igazából az van, hogy Joó Horti Lívia a magyar pártok megszüntetését kívánja? Óha! De igaza is van! Há' minek nekünk magyar párt? Meglesz a vajdasági magyar az nélkül is, simán. Képviseljen bennünket a depolitizált szervezetek és egyének megfoghatatlan halmaza, politikamentesen.

Ez lesz ám az igazi, érzem. Én szóltam előre!

Az is kiderült (bár inkább beborulna), hogy a mi Joó Horti Líviánk a Magyar Nemzeti Tanácsban kialakult hatalmi többség, a Magyar Összefogás politizálását, valójában a Szerb Haladó Párt érdekei mentén való politizálásnak tekinti. Vagyis, tulajdonképpen a Szerb Haladó Párt harcolja ki a kis létszámú magyar tagozatok megindítását, a beiskolázási programot, a vajdasági magyar diákok ösztöndíjait, a magyar intézmények felújítását stb. Tényleg rendes tőlük.

És ez a felismerés, hát ez bravúros! Nincs szavam.

De! Ha megfordítjuk a politikamentesítés kérdéskörét, akkor a Magyar Mozgalom nem politizál? Nem indul választásokon? Nem kampányol? Nem ad ki közleményeket? Nincsenek képviselői az önkormányzati képviselő testületekben? Nem folytat káderpolitikát? Nincsen programja?  Jah, az tényleg nincs. Mea culpa... megkövetem Joó Horti Líviát, a Magyar Mozgalom tényleg nem politizál.

Meg mit is jelent az Joó Horti Lívia szájából, hogy a Magyar Nemzeti Tanács a magyar-magyar leszámolás eszközeként volt használva? Éppen az ő szájából?! 

Aha, biztos azért mond ilyeneket, mert most ellenzékiként az efféle hangzatos mondatok megfogalmazása a trendi. Mert mondjuk akkor az a kérdésem, hogy az ezt megelőző mandátumban, amikor a kedves Joó Horti Lívia valóban a Magyar Összefogás színeiben politizált  – és nem csak papíron, mint most –  akkor is történt ilyen magyar-magyar leszámolás? Ha jól emlékszem, akkoriban, amikor az ellenzék ilyeneket mondott,  Joó Horti Lívia csak kényelmesen üldögélt a székében.

És akkor is tudta, mint ahogy ma is, hogy nincs itt semmiféle magyar-magyar leszámolás. Csak most nincs kényelmes széke. Meg lehetősége, hogy a magánalapítványa szerződjön az MNT-vel. 

De no, valamit mondani kell, ugye? Mint az iskolakezdési csomagosztásnál... szégyen. Ugyan, mennyit hajlandó még bevállalni?

S így lett a Magyar Mozgalom következetes és politikamentes. De legfőképp hiteles.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon