Politikai evolúció

2015. augusztus 20-án, Szent István napján megalakult a Magyar Mozgalom civil szerveződés a palicsi Vigadóban, a szervezők becslése szerint több mint 250 alapítótag személyes részvételével.

Ekkor Korhecz Tamás, a Magyar Mozgalom alapítója, a Magyar Nemzeti Tanács előző elnöke azt hangsúlyozta, hogy szervezetük célja a vajdasági magyar közélet megújítása, majd hozzátette: "Pénzünk nincs, ezt nagyon becsületesen be kell vallani. Nincs hatalmunk, nincs pénzünk, de van hitünk és vannak elveink."

Aztán, láss csodát, alkotmánybíróként a hite megkopott, az elveket otthon hagyta, a pénzt meg felmarkolja. Micsoda felfrissülés ez nekünk, vajdasági magyaroknak. Azta!

Majd megalakulásuknak egy éves évfordulójára ünnepi, családi pikniket szerveztek a mozgalmasok a Rózsa Major Tanyán, amely történetesen Szilágyi Dorottya, az MM alapító (bár azóta elveszett) Varga László kedves, szintén alapító feleségének a tanyája. Mint tudjuk, a falusi turizmus, a családi vállalkozások fellendítésére is felesküdtek. Igen, ez is hatalmas megújítás közéletünkben. Köszöntük akkor is.

Egy év távlatában már volt mit megemészteni az akkor összegyűlt kb. 60 embernek. Mert ugye addigra már lezajlottak a 2016. áprilisában megtartott országos és tartományi választások, bizony a civil szerveződés is politikai színtérre lépett, aztán csúnyán lebukott az 1611 hamisított aláírás begyűjtésével. Ez még nagyobb felüdülés volt nekünk, ilyet még valóban nem éltünk meg. Leköteleztek bennünket. Egy életre.

Ma már elmúlt két év is a megalakulásuk óta. Azonban most vasárnap, augusztus 20-án Horgoson, csak megkoszorúzták Szent István szobrát, de nem ünnepeltek szülinapot a mozgalmasok. Pedig összejöttek vagy 17-en, micsoda buli lehetett volna! Én mindenképpen mondtam volna egy pohárköszöntőt, és férfias vállon veregetések közepette megdicsértem volna Kókai Péter társelnököt. Elvégre el kell ismerni, ha egy magát politikusnak, vagy ajde, közéleti szereplőnek tituláló betartja a szavát, ugyanis ez év januárjában megtartott évértékelőjükön elmondták, hogy a mozgalom következő évét az építkezés, a kapcsolatteremtés és az eddigieknél jóval erőteljesebb üzenetek közvetítése jellemzi majd. És a júniusi Jobbik kongresszuson való megjelenés, felszólalás, kérem szépen mi lenne, ha nem ez? Egy kongresszuson felszólalni, nem kis dolog ám. Itt már nem szimpla kapcsolattartásról van szó, ez már egyértelmű politikai üzenet. Még csak ez milyen felpezsdülés a mi kis szürke hétköznapjainknak!

Egy okos ember azt mondta nekem, hogy csendben kell dolgozni és kivárni, mert legalább egy év szükséges ahhoz, hogy a munka beérjen. De ha nem jó alapokra építkeztél, ha nem volt jó az elképzelés, két év után már látod, ahogy megrepedeznek a falak, hullik a vakolat és dől össze az egész. Két év.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon