A politika mértékegysége az eredmény – Szerintünk

A Vajdasági Magyar Szövetség képviselőinek módosítási indítványa volt az egyetlen a 286 benyújtott módosítási indítvány közül, amely pozitív elbírálásban részesült, és amely mára már a költségvetés része.

Elfogadta a szerbiai parlament a jövő évi költségvetést.

Számunkra, vajdasági magyarok számára, több olyan projektum is van, melyeket országos és tartományi eszközökből is pénzelnek majd a 2017-es évben – a Vajdasági Magyar Szövetség képviselőinek módosítási indítványa volt az egyetlen a 286 benyújtott módosítási indítvány közül, amely pozitív elbírálásban részesült, és amely mára már a költségvetés része.

A szabadkai Népszínház

felújítására jövőre 111 millió dinárt szavaztak meg a parlamentben, de emlékeztetőül azt is el kell mondani, hogy az idei és a tavalyi évben is 35-35 millió dinár lett jóváhagyva az épület felépítésére, szintén a VMSZ módosítási indítványainak köszönhetően.

 

Az Y-elágazás

tekintetében, amelyre idén 197 millió dinár lett költve, további 300 millió dinár lett betervezve a jövő évi költségvetésbe.

Kern Imre államtitkár évek óta hangsúlyozza ennek a projektumnak a fontosságát, és eddigi munkája, igyekezete most megtérülni látszik. Ebből az összegből jövőre kiépülhet a Zombori úttól a Topolyai útig terjedő szakasz.

Nagyon fontos megemlíteni, hogy most először a költségvetés a nagyberuházási projektek esetében 3 évre szól, így 2018-ban további 1 milliárd dinár, míg 2019-ben 800 millió dinár lesz biztosítva az elágazás kiépítésére. 

Tehát ebben a három évben mintegy 17 millió euró lesz erre a célra költve, mely összegnek köszönhetően dinamikussabbá válik a munkatempó, mint az ezt megelőző években.

Gazdasági szempontból is roppantul jelentős és fontos az Y-elágazásnak a kiépítése, hiszen az infrastrukturális beruházások vonzzák a külföldi beruházókat, valamint az ipari parkban működő cégek szállítóeszközei is gyorsabban tudnak majd feljutni az autóútra.

 

Palics idegenforgalmi fejlesztésére 

is sikerült 10 millió dinárt kiharcolni a szerbiai parlamentben.

Erre a három projektumra tehát, melyek ugyan Szabadkához kapcsolódnak, viszont regionális jelleggel bírnak, a Vajdasági Magyar Szövetségnek sikerült 3,4 millió eurót biztosítania.

A mezőgazdasági eszközökre szánt támogatások nagyságát is mintegy 3,7 milliárd dinárral sikerült növelni, amelyből jelentős összeg beruházásokra lesz fordítva.

A gyümölcs- és növénytermesztésben, valamint állattenyésztésben használatos kapcsolható eszközöket mintegy 50%-kos visszatérítéssel támogatja az állam. Mindezen intézkedéseket annak érdekében vezették be, hogy a mezőgazdasági termelők konkurensek legyenek a piacon.

 

A tartományi pénzeszközök összege 67 milliárd dinárt tesz ki, melyből jut a Žeželj-híd felújítására, valamint a szerb-magyar vasutak kiépítésére is.

Ezen projektumok részét képezték a Vajdasági Magyar Szövetség választási programjának, ahogyan a Szerb Haladó Párttal kötött koalíciós szerződésnek is.

Mert mi eredményekkel politizálunk.

 

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon