A partizánok vigyék el a szocialista európai biztosokat?

Ha partizán vagy, vigyél el innen, ó bella ciao -- így hangzik a második világháborús olasz partizáninduló énekelhető magyar változata.

Mint egykor Lili Marleen, egy szintén nemzetközivé vált második világháborús német katonadal refrénjének szó szerinti magyar fordítása. A dal egy idő után háborúellenes értelmet kapott, és Marleen Dietrich az amerikai katonáknak is énekelte. De attól függetlenül felmerül a kérdés, hogy mi lenne annak az üzenete, ha a jobboldali európai biztosok egy alkalmi összezendülés erejéig elénekelnék?

Lili Marleentől eltérően, a Bella ciao partizándal szocialista biztosok által énekelt változatának elég egyértelmű az üzenete, és amennyiben a proletárdiktatúra elérése az Európai Unió célja, teljesen rendben is van az éneklése egy politikai eseményen. Viszont, ha abban reménykedünk, hogy ez mégsem így van, akkor jobb lenne, ha ez a fülbemászó kis induló inkább polgárpukkasztó eseményeken hangzana el. Legalábbis, amennyiben a szocialista európai biztosok nem az európai unió polgárainak pukkasztására vállalták el mandátumukat, hanem a származási tagországuktól, delegáló pártjuktól, esetleg ideológiájuktól is függetlenül az össz uniós állampolgár képviseletére. Vagy azt már elfelejtettük volna, hogy a biztosjelöltek függetlensége alaposan számon lett kérve Magyarország jelöltjei, Trócsányi László és Várhelyi Olivér esetében a meghallgatásuk során?! Kettős mérce esetleg? Á, dehogy, csak úgy tűnik.

Amúgy is, a partizánok általi elvitel egy kicsit másképp is értelmezhető vajdasági magyarként, vajdasági származású németként, vagy úgy általában egy kelet-európai nemzetileg elkötelezett polgár és vidéki gazda szemszögéből.

Történt ugyanis, hogy Frans Timmermans és Maroš Šefčovič, az Európai Bizottság alelnökei, Paolo Gentiloni, gazdaságpolitikáért felelős komisszár, Nicolas Schmit, a munkaügyi komisszár, Jutta Urpilainen, a nemzetközi partnerségek komisszárja, Helena Dalli, az egyenlőségért felelős komisszár és Elisa Ferreira, a kohézióért és reformokért felelős komisszár elénekelték a szélsőbaloldali marxista indulót, a Bella ciao-t az Európai Parlamentben, Strasbourgban, 2019. december 4-én.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon