Online – de értelem vagy érzelem?!

A vizuális- és audióeszközökkel nagyon jól lehet hatni és nagyon jól befolyásolhatók az emberi érzelmek. 

Az internet politikai világában már mindent magára valamit is adó politikai szervezet vagy civil csoportosulás működtet honlapot, oldalt, profilt vagy blogot.

Az online politikai kommunikáció ma már önálló területet tölt be a pártok kampányában.

Az internet és a közösségi felületek alapjában változtatják meg a politikai kampány fogalmát, és a pártok szemszögéből nem elhanyagolható azok költséghatékony oldalai sem. Arról nem is beszélve, hogy azok a fiatalok, akik most töltik be 18. életévüket és először járulhatnak az urnák elé, de a szavazásra jogosult egyéb fiatalok is, a legfőbb politikai üzenetekkel közösségi hálókon találkoznak, hiszen egyre kevesebben vesznek a kezükbe nyomdafestékes újságpapírt.

A politikai célú blogok, oldalak működhetnek az elért eredmények, a megvalósított események népszerűsítésének érdekében, amelyre a Vajdasági Magyar Szövetség is törekszik, illetve lehetnek  valamilyen nézet ellen irányulóak, csakis a hatalmon lévő kormányt kritizálóak, mint amilyen a Magyar Mozgalom jelenléte az interneten.

 Az MM kommunikációjából hiányzik az észérvek felsorolása, hiányoznak a sikerek, az elért eredmények bemutatása, viszont minden megszólalásukból árad a végtelen gyűlölet és a düh.

A politikájuk kizárólag erre épül.  A gyűlöletet és dühöt árasztják a folyamatos negatív kampányaik alkalmával is, amikor a hibákat emelik ki és erősítik fel.

Ők nem meggyőzni akarják a vajdasági magyar szavazópolgárt, hanem felzaklatni.

A racionális politikai kampány tárgyilagos, információkon és főként tényeken alapul. A Vajdasági Magyar Szövetség elmondta, hogy miért támogatja Aleksandar Vučić köztársasági elnökjelöltségét. Azért, mert fontos az európai integrációs folyamatok folytatása, mert ezen az úton a következetes továbbhaladás az egyetlen kifizetődő irány, azért, mert fontos a magyar–szerb jószomszédi viszony további ápolása, és azért, mert a koalíciós megállapodásban foglaltaknak mindeddig maradéktalanul eleget tett. Ő volt az a kormányfő, akinek kormányzása ideje alatt kormányrendelettel törölték el a kollektív bűnösséget. Kormányzása ideje alatt kezdte meg a Prosperitati Alapítvány is a működését, amely megfelelő politikai háttér nélkül nem valósulhatott volna meg.

A Vajdasági Magyar Szövetség tehát elmondta az elnökjelölt legfőbb eredményeit. Nem ruházta fel olyan teljesítményekkel, nem kreált olyan eredményeket, amelyek nem valósak, de az elnökjelölt hibáit sem igyekezett megszépíteni.

Nem bonyolódott bele, hogy két, három évtizeddel ezelőtt ki mit mondott, vagy kit milyen felindulás vezérelt. Ha ezt vennénk alapul, akkor reálisan nézve, nem lenne kire szavazni Szerbiában.

A Vajdasági Magyar Szövetség tehát érvekkel és észszerűen akarja meggyőzni a vajdasági magyar szavazópolgárt.

Az érzelemre ható kampány  a szavazópolgárok szívét akarja megérinteni. Gondoljunk csak a Magyar Mozgalom megnyilvánulásaira, tevékenykedéseire.

Az érzelmekre hatottak és hatnak most is, amikor Aleksandar Vučić érdemeiről nem beszélve és főként nem elismerve azt, csak azt hangoztatják, hogy ne szavazzon rá a vajdasági magyar szavazópolgár, mert szendvicseket akart nekünk magyaroknak adni. Így, feltételes módban.

Vagy amikor nemzeti kártyára játszottak rá az MM-ben és a VMSZ-t okolták azért, mert tartózkodott a palicsi utcanévadásnál, miközben egyik képviselőjük pont erre kérte a VMSZ képviselőit.

 

A kilencvenes évek politikáját pedig névlegesen a Szerb Radikális Párt műveli, amely ma sem változtatott eddigi retorikáján és irányvonalán, és a Magyar Mozgalom, amely jelenleg is újraéli a kilencvenes éveket, holott mások már rég meghaladták azt. De az érvek hiányában, ismét marad az érzelem.

 

 

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon