Nyílt levél a nyílt levelek íróinak

Teljesen eredeti vagyok, hogy most én is tollat ragadtam és nyílt levelet írok a nyílt levelek íróinak, de nem bírom ki. Mardosó vágy van bennem, hogy jól odamondhassam! Meg amúgy is, nyíltlevél-szezon van. Érik a nyílt levél, mint a szőlő.

Tudom, ki kéne nőni azt, hogy állandóan a tőlünk rosszabb helyzetben élő kisebbségekhez hasonlítjuk magunkat, de nézzünk már szét: Kárpátalján az anyanyelven megvalósuló oktatás beszüntetése ellen folyik a harc, Felvidéken az őshonos magyar nemzeti kisebbségek nem vehetik fel a magyar állampolgárságot, az erdélyi magyarok elnyomásban élnek, és Önök mégis a legerősebb vajdasági magyar párt elnökét kiálltják ki árulónak?

Álljunk már meg egy szóra: akkor Önök szerint minden határon túli magyar kisebbségi párt vezetője áruló lenne? Árulók azok, akik harcolnak az anyanyelvi oktatásért, azok, akik kemény csatákat tudhatnak maguk mögött a nyelvhasználatért, a kulturális autonómiáért folytatott küzdelmekben?

Árulók, mert náluk rosszabb a helyzet mint nálunk?

Vagy azért áruló Pásztor István, mert itt jobb, mint ott?

Na, ugye!

Úgyhogy szerintem hagyjuk a nyílt leveleket porosodni a fiókban. Persze tudom, óriási a kísértés, hogy a nyílt leveleket elolvassa Pásztor István és a VMSZ többi magas funkcionárusa is, akik – megsúgom – amúgy tisztában vannak azzal, hogy a nyílt levelek íróinak értelmesebb fele azért azt is tudja, hogy a nyílt leveleket valójában megrendelőiknek és mellesleg saját barátaiknak írják, legkevésbé  a címzettnek.

Elhiszem azt is, hogy lélekemelő érzés, ha az ember a nyílt levelekben olyanokat olvas, hogy „gerinc” meg „gerincsérv”, „viselkedjél”, „gratulálok” és a többi... na, meg ha olyan embertől olvas, akinek semmi gondja sem volt a kommunista párttal, de bezzeg amióta a pluralizmusban lehetőség van a magyar érdekképviseletre, mindennel gondja van.

Ugyan, meddig akarnak még dagonyászni a sárban, a pocsolyában?

Mindig lesz balhé, mindig lesznek elégedetlenek, elkeseredettek, felháborodottak. Ez természetes. A gyűlölet hangja nem természetes. A nyílt rosszindulat sem természetes. De pont ez az, amiből táplálkozik a támogató erő ébersége is, ez tartja össze a rendszert, amely csak akkor dőlhet össze, ha belülről akarják kikezdeni. De erre hiába volt próbálkozás, nem hogy nem sikerült, hanem még jobban felszívta magát párt. Ameddig pedig a rendszer erős, Önök csak dolgozzanak tovább.

Én addig ledőlök.

Google icon