Nyílt levél a Magyar Mozgalom vezetőségének

Szakértői elemzés 6+1 pontban

Tisztelt Magyar Mozgalom vezetősége!

Tekintettel arra, hogy Önök a közelmúltban nyílt levelekkel terhelik mind a hazai és anyaországi közszereplőket, veszem a bátorságot, hogy egyet én is megfogalmazzak. Önöknek. A helyzet az, hogy Önök úgy kritizálnak mindenkit, akit érnek, hogy az már fogalom, miközben felmutatni nem sok mindent tudnak. Ez persze az Önök eddigi munkásságát tekintve nem meglepő, az viszont, hogy mennyire nem a realitás talaján mozognak az MNT-választásokon elszenvedett vereség után az valami elképesztő. A nyílt leveleikre érdemi választ nyilván azok tartalma és színvonala miatt nem kaphattak, az viszont, hogy mennyire elnézőek Önökkel a megszólítottak, meglepett. Nekem viszont nem kell annak lennem, úgyhogy én jelezném Önöknek, hogy talán jobb lenne, ha abbahagynák a politizálásnak nevezett ámokfutásukat, mert komolyan már az első perctől nem lehetett venni Önöket, gag-nek meg már nem viccesek. A Magyar Mozgalomnak nevezett politikai projekt már az elejétől fogva se nem magyar („Покрет за Грађанску Суботицу – Јене Маглаи“, ugye emlékeznek még?), se nem mozgalom, mert a körülbelül háromszor megszervezett Mocorgón is legfeljebb a kiskölykök mozgolódtak, Önök már akkor sem. Ezen felül rengeteg sebből véreznek, a teljesség igénye nélkül, íme egy pár:

1. Alapításuk óta nem tudják, hogy civilek-e vagy párt

Többségük még VMSZ-tagként gründolt egy civil szervezetet, megesküdtek, hogy nem lesznek párt, majd elindultak a választásokon. Szabadkán prokletként, izé… pokretként, máshol pedig ahogy sikerült, főleg a VMDK-t házasították össze az egyik horvát kisebbségi párttal és nevezték el Magyar Mozgalomnak megtéveszteni szándékozó a szavazókat.

2. Választási csalás?

A 2016-os parlamenti választásokon az MM támogatói aláírásai között 1611-et a belgrádi Első Alapfokú Bíróság már akkor majdnem másfél éve használaton kívüli pecsétjével hitelesítették. Erre a mai napig nem kaptunk kimerítő választ, ítélet viszont született, ha nem is, akkor: benne van a mostani választási vereségben.

3. Befektetett munka nélkül várnak eredményeket

A Mocorgón és a Jogbogozón kívül semmilyen aktivitást nem mutatott a Magyar Mozgalom a megalakulása óta. Többezres magyar lélekszámmal rendelkező településekre be se tették a kampányaikban a lábukat. Felmerül a kérdés, hogy csak Zentát, Magyarkanizsát meg Szabadkát kívánták-e képviselni.

4. A politikum és a közösség által elért eredmények relativizálása

A VMSZ által az elmúlt években kiharcolt, a magyar közösség számára is fontos beruházások látszatberuházásoknak való titulálása mutatja azt a mérhetetlen tehetetlenséget, amivel a Mozgalom küzd a megalakulása óta. Mivel Önök semmit sem tettek az asztalra, ezért mások eredményeit relativizálják, illetve hallgatják el módszeresen. Különösen igaz ez a Vajdasági magyar közösségek terület- és gazdaságfejlesztési stratégiája megvalósításáért létrehozott Prosperitati Alapítvány tevékenységére. Amíg Önök a több, mint 10.000 nyertes pályázót, akik az itthon maradásukért küzdenek, a több, mint 500 fiatal kezdő vállalkozást és a projektek eredményeképp létrejövő több, mint ezer új munkahelyet, mint a Magyar Kormány, a VMSZ és a vajdasági magyar szakértők kemény munkájának az eredményét politikai célból elhallgatják, vagy, mint Bence Erika 300 új ekének minősítik, addig finoman szólva is aljasak vagy tényleg nem érzik ennek a programnak a súlyát.

5. Nincs politikai elfogadottságuk

Önök egy jelentős része már a VMSZ-nek se kellett, ki is lettek ebrudalva. A magyarországi kapcsolatrendszerük konvergál a nullához, semmilyen érdemi konzultációt Önökkel nem folytatnak, csak a Lehet Más a politika és a Jobbik állt Önökkel szóba, ők is csak a magyarországi választási kampányban nyitottak a határon túlra „radi reda”, mintegy látszattevékenységként. Az LMP-vel mint SZDSZ utódpárttal én nem dicsekednék, de a Simicska-milliókkal dúsított, pénzügyi malverzációkkal lebukott Jobbikkal sem dicsekednék. Hazai pályán egyedül a kétes hírű Saša Janković vezette mozgalommal sikerült némi együttműködést összehozni, amely hát jó indulattal sem mondható, hogy bármit lendített a magyar közösségen.

6. A kutya nem kíváncsi Önökre

Az Önök Facebook-oldalát cca. 3760-an követik. A politikai palettáról rég letűnt Magyar Remény Mozgalmat pedig nagyjából 5370-en. A László család letűnt politikai bizniszére többen kíváncsiak a mai napig, mint az Önök kvázi-értelmiségi politikai kreálmányukra.

6+1. Ami a legfontosabb

A fentiek mind elmélkedések lennének, ha lenne elég a legfontosabból: a szavazatból. De nincs. Nagyon nincs. A választópolgár ugyanis nem tájékozatlan de főleg nem hülye: a fenti öt pontból, ha bármelyikkel egyetért, akkor nincs az a jézusmária, hogy Önökre szavazzon. Önök a 2 éves működésük vajmi keveset tettek le az asztalra, amit meg letettek, abban nem volt köszönet. Ezt pedig a sokat megélt vajdasági magyar szavazó látja, attól, hogy még bennszülött a Délvidéken, nem lehet (politikai) üveggyöngyökkel megvenni.

A fentiek tükrében megállapítható képzeletben felbérelt politikai elemzők nélkül is, hogy amit Önök itt mondvacsinálnak, az még viccnek is rossz, politizálásnak meg semmiképp nem nevezhető. Ilyen érdekképviseletnek csúfolt alibizésnél még az ásotthalmi földi kutyák is többet érdemelnek, nemhogy a vajdasági magyar közösség. Épeszű ember egy féllábú vak gumicsirkét nem bízna Önökre, nemhogy a saját, vagy a közössége képviseletét. De hiszen ezt Önök is tudják az MNT-választások óta, szépen kirajzolódik, a szavazatok, illetve azok hiánya ezt tűpontosan mutatják. Talán erkölcsi (ha ismerik ezt a kifejezést és annak jelentését) megfontolás alapját képezhetné a társelnökök lemondása. Legfeljebb az elnökség nem fogadja el, tagság meg nincs, úgyhogy legalább azt elmondhatnák a társelnökök meg az elnökség: FELFOGTUK, HOGY NAGYON NAGY KUDARCOT VALLOTTUNK.

Egyébként  arra gondoltam, hogy felteszem maguknak a kérdést, hogy miért kell ez Önöknek, mire föl ez a mozgalom, de főleg nekünk, (mit vétettünk?) kinek az érdekeit szolgálják és hasonlók, de aztán rájöttem, hogy teljesen mindegy. Mert igazából nem érdekel. Sem engem, sem az olvasót, sem a szavazót. Néha az az érzésem, hogy Önöket se.

Az igazság ellenben az, hogy abba kellene hagyni. De nagyon gyorsan. Abba kellene hagyni, mert szégyent hoznak minden vajdasági magyarra bel-és külföldön egyaránt. A Magyar Remény Mozgalom is lehúzta a rolót, amint belátta, hogy nincs tovább. Csendben szeretném jelezni, hogy az Önök mozgalma is reménytelen. Ráadásul rettentően káros is.

Szabadka, 2018. december 3-án

Tisztelettel: