A nemzeti tanácsi törvény és tsai avagy a munka gyümölcse

A szerb parlament előtt jelenleg egy olyan törvénycsomag áll, amely a törvényhozás szempontjából nagyon fontosnak tekinthető számunkra, vajdasági magyarok számára.

  • A nemzeti kisebbségek nemzeti tanácsairól szóló törvényen kívül
  • a nemzeti kisebbségek individuális és kollektív jogaival foglalkozó törvényről,
  • a nemzeti kisebbségek jogainak és szabadságának védelméről szóló törvényről,
  • az anyakönyvekről szóló törvényről, valamint
  • a hivatalos nyelv és írásmód használatáról szóló törvényről van szó.

Mindezen törvények hozzájárulnak a nemzeti kisebbségek, a vajdasági magyarok helyzetének javításához Szerbiában.

A nemzeti kisebbségek jogainak és szabadságának védelméről szóló törvény része lesz az, a benyújtott módosításnak köszönhetően, hogy  nem számít majd megkülönböztetésnek az állami szervekben történő részarányos foglalkoztatás.

Emlékeztetőül:

a VMSZ köztársasági frakciója ezen módosításai javaslatával élt már a tartományi és önkormányzati hivatalnokokról, valamint a közszolgálatról szóló törvény kapcsán is. Mindezek mellett, az állami ügynökségekre vonatkozó jogszabály esetében is hasonlóan járt el.

Amit szintén szeretnék kiemelni, hiszen szorosan kapcsolódik a részarányos foglalkoztatás megvalósulásához,  továbbá jelentős előrelépést jelent kicsiny hazánkban az az, hogy az anyakönyvbe bevezetik a nemzeti hovatartozást is, önkéntes alapon. Ezen eljárás, gondolok itt a részarányos foglalkoztatásra, lehetővé teszi majd azt is, hogy akár helyi közösségi szinten az adott kisebbség nyelve hivatalos nyelv legyen. Természetesen abban az esetben, ha a kérdéses település lakosságának 15 százalékát az adott nemzeti kisebbség képezi.

Persze most nagyon szerényen fogalmaztam, hiszen ezen változások nem csak kicsiny hazánkban számítanak előrelépésnek, hanem Kárpát-medencei szinten is sikertörténetként tarthatóak számon. A nemzeti kisebbségek jogérvényesítésének területén Vajdaság kiemelkedő példa lehet mindenki számára.

Ami számunkra a legfontosabb, az a nemzeti tanácsokról szóló törvény.

Az elmúlt években ehhez a törvényhez fűződtek a legnagyobb várakozások, ahogyan a legnagyobb félelmek is. Ennek a törvénynek a korábbi módosításai nem voltak elfogadhatóak a legnagyobb bizalommal és legitimációval rendelkező vajdasági magyar párt számára.

Mint ahogy arról már hallhattunk, 2014-ben született egy alkotmánybírósági döntés, amely a 2009-ben meghozott nemzeti tanácsokról szóló törvényt jelentősen megnyirbálta. A Vajdasági Magyar Szövetség számára a feladat egyértelműen az volt, hogy próbálja meg úgy helyrehozni a dolgokat, hogy a nemzeti tanácsok hatáskörei ne sérülhessenek.

Ma ott tartunk, hogy semmit nem veszítettünk. Gyakorlatilag ugyanolyan hatáskörökkel, mozgástérrel fog rendelkezni a nemzeti tanács, mint amivel az előző években rendelkezett.

Mindez hosszú, mintegy másfél éves egyeztetési folyamat eredménye, amelyen több munkacsoport dolgozott.

Persze most nem azt várjuk el, hogy a polgárok ujjongjanak és köszönetet mondjanak a VMSZ politikusainak, akiknek ez a dolguk. Az, hogy képviseljék a vajdasági magyarok érdekeit.

Az előrejelzések szerint pedig a parlament még ebben a hónapban elfogadja az említett törvényeket.

De kérdem én, eközben mit csinálnak az ellenzéki magyar, botcsinálta politikusok? Ők mikor fognak munkába kezdeni, és mikor fogják a vajdasági magyarok érdekeit szolgálni? Szólok, hogy a munka nem ott kezdődik, hogy szapuljátok a hatalmon lévőket baráti körben. Otthon ülve, a monitor előtt, minden jó dologról lemaradtok.

Na jó, ott van nektek az írás meg a rívás. Én kérek bocsánatot.

.

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon