Néhányan modernkori Robin Hoodnak képzelték magukat

Általános iskola, hetedik osztály: Rodin Hood f.. gyerek volt, de lopni bűn. pláne közvagyont.

Pixabay/StockSnap

Az igazi Robin Hood hőstetteiről szóló balladákat és dalokat a 14. században az énekmondók terjesztették el, majd később szélesebb körökbe is elterjedtek. Ma már kicsiny Vajdaságunkban is megismerkedhetünk a magukat modernkori Robin Hood(ok)nak megélők  legújabb kalandjaival.

Történt ugyanis, hogy az egyetlen vajdasági magyar napilap online megjelenése mindeddig zavartalanul működött a www.magyarszo.com internetes címen, hiszen évtizedes volt az az együttműködés ami Purger Tibor, az említett domain név beregisztrálója, és a Magyar Szó Lapkiadó Kft. között állt fenn. Hosszú, hosszú évekig ezen a címen jelentek meg a Magyar Szó Lapkiadó Kft. tartalmai a közös megegyezés alapján.

A jelenkori ,,elnyomások" nagy időszakát élve, gondoltak egyet-kettőt a washingtoni és vajdasági Robin Hoodok és hosszas tervezgetések, cselszövések kidolgozásával töltött álmatlan éjszakák után, felvértezve, felhevülve, parázsló tenyérrel szabadon várták október 23-át. A napot, amikor lecsaptak a közvagyonra. Váratlanul.

Az internet ideális helynek tűnt, hogy megmérkőzzenek a jobban felszerelt katonákkal.

Az így megszerzett szellemi terméket, a hetven év alatt felhalmozott tevékenységet, a jólelkű zsiványok pedig szétosztották a Szabad olvasók között.

Amivel el is dicsekedtek:  Glavni urednik portala "Slobodni Mađar so" Zoltan Vigi izjavio je za agenciju Beta da adresa portala nije u vlasništvu "Mađar soa" i da će ubuduće na njoj biti portal "Slobodni Mađar so". 

Ezek a Robin Hoodok  fogalomzavarban is élnek, hiszen a név összefolyik az emberek sajtószabadságáért(!) vívott harcával és a hatalmon lévő politika ellen folytatott küzdelmével.

Cselekedetüknek ugyanis  semmi köze nincs a (sajtó) függetlenséghez, a közéletiséghez. A becsületes munka árán felépített tartalmak átirányításával pedig felcserélődtek a szerepek is: Ezek a Robin Hoodok a szegényektől lopnak és a gazdagoknak (meg főleg maguknak) adnak.

Vajon a bizonyítékok megerősítik majd azt, hogy a futótűzként elterjedt hír/tett csiholói valóban hős ellenfelek? És nem közönséges tolvajok? Akik egyébként hónapokon át ekéztek bennünket azzal, hogy álnév alatt írunk. Most pedig közlik, hogy közülök is lesznek néhányan, akik álnév alatt írnak. Mert nekik lehet. Mivel ők Szabadok. ( "Za početak, neće svi biti potpisani imenom i prezimenom, dok se ne reši njihov status", kazao je Vigi.)

Hurrá. És hajrá. 

Én most már csak azon töröm a fejem, hogy a hosszú-hosszú-hosszú-hosszú év alatt hányszor fordult meg a Magyar Szó washingtoni tudósítójának a fejében, hogy ne csak az ő politikailag igencsak egyértelmű irányba mutató tudósításai jelenjenek meg a lapban...

Hányszor szólaltatott meg másként, az ő véleményétől eltérő módon gondolkodót?! És az a helyzet, hogy veszteségünk azzal, hogy megszakadt a lap és a tengerentúli tudósító együttműködése, a más vélemény iránti nyitottság vonatkozásában jelentéktelen.

Az már igazán habzó hazugság, hogy a washingtoni tudósító szövegeinek közlését áprilisban egyoldalúan és magyarázat nélkül felfüggesztette a Magyar Szó: Dodao je (Purger) da je nakon 25 godina izveštavanja za "Mađar so" iz Vašingtona, uredništvo u aprilu ove godine bez obrazloženja prestalo da objavljuje njegove tekstovePurger je najavio da će ubuduće sarađivati sa "Slobodnim Mađar soom". 

Értem én az igyekezetet, de szeretnék szólni, hogy nem csak lopni, hanem hazudni is bűn:  a Magyar Szó washingtoni tudósítójának  megjelentek az írásai. Vagyis folyamatosan megjelent a Magyar Szóban, április 2-a és október 22-e között például huszonhárom darab cikke jelent meg. Most akkor én nem értek szerbül?! Vagy valaki hazudik. 

Ez, amit október 23-án az internetes lopással csináltak, nagy blama. Nekem ég a pofám. Én kérek elnézést.

De még ennél is nagyobb blama, amiket nyilatkoznak. Például, hogy tíz évet adtak az életükből a Magyar Szónak.

És közben nem jut eszükbe, hány és hány és hány újságíró tízszer tíz éve, egész élete van benne abban, amit elloptak.

Felsőbbrendűségi érzésük, amivel a Szabadság birtokosaiként saját magukat Robin Hoodnak és nem piti online-lopónak tartják, szomorú.  

De megtörtént. Tehát tény.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon