Mindeközben a demokratikus államnak nevezett Ukrajnában...

Ukrajnában a Legfelsőbb Tanács (Verhovna Rada) kedden megszavazta azt az Oktatási törvényt, melynek 7. cikkelye az óvodai és az általános iskolák szintjére korlátozza a nemzeti kisebbségek anyanyelvén történő oktatását, a középiskolai és a felsőoktatás nyelvévé viszont kizárólag az ukrán nyelvet jelöli meg. Mindezt azzal a magyarázattal teszi, hogy a kisebbségekhez tartozó tanulók számára biztosítani kell az időt az ukrán nyelv elsajátításához, amihez a törvény az elemi iskolában lehetőséget is nyújt.

A diákok 1-4. osztályig az anyanyelvükön tanulhatnak, de 5-9. osztályig fokozatosan át kell térniük a tantárgyak többségének ukrán nyelvű tanulására. Azért tartják ezt szükségesnek, mert szerintük a diákok pillanatnyilag nem sajátítják el az ukrán nyelvet, így ők azok, akik hátrányt szenvednek a felsőoktatási intézményekbe történő felvételizésnél. A törvény ezzel egyértelműen megfosztja a nemzeti kisebbségeket az anyanyelven való tanulás lehetőségétől, ami komoly visszalépést jelent és súlyos asszimilációhoz vezethet. Teszi mindezt úgy, hogy a törvény ellent mond az alkotmánynak és megfeledkezik a nemzetközi ígéretekről is.

Ukrajna Alkotmányának 53. cikkelye, többek között, a következőkről rendelkezik: „Azoknak az állampolgároknak, akik a nemzetiségi kisebbségekhez tartoznak, a törvény értelmében garantálva van az anyanyelven való oktatás vagy az anyanyelv elsajátításának joga az állami vagy az önkormányzati oktatási intézményekben”.

Ukrajnában közel 150 ezer magyar él.

Most azért álljunk meg egy pillanatra és tegyük fel magunkban a kérdést: valóban ilyennek kell lennie az Európába törekvő ukrán parlamentnek?

Az államnyelvet nem lehet a kisebbségi nyelvhasználat rovására bevezetni, nem lehet úgy, hogy közben csorbítjuk a kisebbségi jogokat. Nem lehet szándékosan kitaposni a bimbózó virágot, aztán azt várni, hogy illatozzon.

Vajon belegondolunk mi néha abba, hogy nekünk, vajdasági magyaroknak, itt élő kisebbségnek, milyen jó, hogy van levegőnk?!

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon