Mi a fontosabb: az iskola, az igazmondás vagy a hírverés?

A napokban szembetaláltuk magunkat a hírrel, hogy anyagi gondokkal küzd a muzslyai iskola, ahol magyar tannyelvű tanítás is zajlik.

Ez nem egy könnyű téma a mi közösségünknek, hiszen valóban minden alkalommal kemény harcokat kell megvívni a magyar osztályok megnyitásáért és azok megtartásáért. Pont emiatt, közvetlenül vagy akár közvetetten is érintve, de hiszem azt, hogy mindannyian átérezzük a(z) (magyar) iskolák működésének nehézségeit. Átérezzük és együttérzünk.

Együttérzünk, tehát nem versengünk. És főleg nem csinálunk a hírből magát népszerűsítő médiakampányt. Azért nem, mert egyszerűen gusztustalan.

A Szabad Magyar Szó november 9-én adott hírt a muzslyai általános iskola számlájának zárolásáról a maga objektív módján. Rendben van, hivatkoztak a 021.rs hírportálra, tehát ezzel letudták a hír adását, jobban nem is kellett utánajárniuk a dolgoknak.  Ha az adott linket megnyitja a kedves Olvasó, láthatja, hogy az említett cikk 19 óra 13 perckor jelent meg az oldalon.

Alig 10 percre rá, pontosan 19 óra 23 perckor a Vajdasági RTV Magyar Szerkesztősége is megjelentette a hírt a honlapján, és kire, ha nem a Szabad Magyar Szóra hivatkozott volna?! A mindentudó hírportálra(!). Hihetetlen, hogy ez a rövid tíz perc elég volt arra, hogy a hírt megtalálja az RTV magyar munkatársa a szabadosoknál, azt elolvassa, értelmezze, utánajárjon a dolgoknak, átírja, hivatkozási alapot adjon neki, élesítse...de mit beszélek hülyeségeket? Mióta Gyurkovics Virággal erősödött a Vajdasági RTV Magyar Szerkesztősége, aki az online megjelentetéssel van megbízva, mindez nagyon is lehetséges. Sőt a 10 perces rekordon még javítania szükséges. És perszehogy a Szabad Magyar Szóra fog hivatkozni, még véletlenül sem a 021.rs-re, vagy a Danas-ra, amely az említett cikk eredeti forrása, hiszen akkor nem tudja népszerűsíteni az ideológiailag teljesen megegyező álláspontot képviselő szabadosok honlapját. Meg amúgy is, minden reklám reklám.

Már itt felfordult a gyomrom. Szakmaiatlan. Ízléstelen.

November 12-én a szabadosok egy újabb cikkel rukkolnak elő a témában, mely így kezdődik: „Amint arról a Szabad Magyar Szó a vajdasági magyar médiumok közül elsőként számolt be, kifizetési szabálytalanságok miatt zárolták a muzslyai Szervó Mihály Általános Iskola számláját még augusztus hatodikán.”

Most komolyan? Mi van?

Akkor, amikor egy (magyar) általános iskola anyagi gondokkal küzd, a szabadosok veregetik a mellüket, miszerint, ha nem tudtátok volna, akkor az orrotok alá is dörgöljük, hogy igen, mi számoltunk be az ügyről elsőként a vajdasági magyar médiumok közül, és igen, mi vagyunk az ászok, ti meg a lúzerek. Az nem baj, ha megoldást nem tudunk, de akkor is mi voltunk az elsők, és ha kell, saját magunkra tudunk hivatkozni a nap minden percében, sőt ha kell, másodpercében is.

Meg amúgy is, baromira objektívek vagyunk. És sosem hazudunk. Mindig az igazat és az igazat írjuk, hűen tájékoztatunk.

Még akkor is, ha saját magunkat médiumnak nevezzük. Mert ugye a hatályban lévő médiatörvénnyel összhangban a bejegyzésünk is megtörtént. Meg hát (megsúgom, hogy nem, nem így van)!

De akkor is, mi vagyunk az elsők! Jejeje! Mint a kisiskolások. Édes Istenem!

A probléma meg kit érdekel, majd megoldja valaki (meg is oldja, nem kell izgulni).

De hogy igazából milyenek vagytok? Hm... nehéz ezt megfogalmaznom úgy, hogy eltűrje a papír.

De asszem megvan.

Gyomorforgatóak.

Igen, ilyenek vagytok. És abban tényleg elsők.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon