Médiafölény

mondat elemzés

A Magyar Mozgalom alapítói közül (nagyon szomorú vagyok, hogy lassan már alig akadnak aktív tagok) nekem mindig is Joó Horti Lívia volt a kedvencem. Imádom a gyors észjárását, az éles logikáját és az objektív elemzését. Szerintem ezt tanítania kellene. Ja, nem.

Na, de uccu neki, lássuk hát, miből élünk!

Az MM társelnök asszonya a november 14-ei keltezésű, Pásztor Istvánnak címzett levelében azt írta, hogy Pásztor István „az elsöprő médiafölény birtokában meg volt győződve, hogy az elérthez képest legalább 20-25 ezerrel több szavazatot fog a Magyar Összefogás listája szerezni.”

Nagyon szeretném, ha most közösen kielemeznénk ezt a mondatrészt.

Nem szükséges messzire visszamennünk, hiszen elég csak az MNT választásokig visszanyúlnunk, és a leírt mondatrészt ezen választások a média által történő lekövetésével párhuzamba állítani. Zárójelben azt is egyértelműsíteném, hogy az idézett rész lényege természetesen az, hogy a Magyar Mozgalom nem kapott akkora és annyiszor helyet a médiában, mint a Magyar Összefogás listája. Nézzük meg hát, mi lehet ennek az oka!

A tények a következők: a Magyar Összefogás még augusztus 24-én átadta a Köztársasági Választási Bizottságnak a listáját a nemzeti tanácsi választások indulása kapcsán, kampányát pedig szeptember 15-én meg is kezdte, a beharangozottakkal összhangban.

Ezzel szemben a Magyar Mozgalom választási listáját október 16-án adta át a Köztársasági Választási Bizottságnak. Nem kell ahhoz nagy zseninek lennünk, hogy kiszámoljuk, hogy a Magyar Összefogás kampánya ekkor már hány napja zajlott erőteljesen.

Minderről természetesen a teljes vajdasági magyar média tudósított, mert hát neki ez a dolga. Tudósítani arról, ami a közéletben történik. Nem beszélve arról, hogy tudósítani arról, ami a vajdasági magyar közösséget érinti. Ugye?

Ja, nem!

A Szabad Magyar Szónál például akkor kezdődött az MNT-kampány, amikor az MM átadta a listáját. Akkor mondták, na, most szépen bemutatjuk a jelölteket, akik azt akarják. Ez a független-objektív tájékoztatás. Addig meg a lista jelöltjeit szerecsenmosdatásban részesítette a Családi Kör, lásd Kucsera Géza rosszemlékű polgármester. Meg független-elemeztek a MÖ kárára meg ekézték a MÖ kampányát. Feszt.

Ezzel szemben, amikor az MM október 16-án átadta a listáját, a nem-független-hanem-véemeszes-sajtó beszámolt a tevékenységükről. Most akkor mi a médiafölény?

Arról nem beszélve, hogy nehéz helyzetbe hozták a nem-mozgalmas sajtót, mert kampányuk az nem volt. A polgárokkal nem találkoztak. Lakossági fórumot nem szerveztek. Ők mondják, nem mi. Joó Horti Lívia, a fentebb említett levélben, többek között, a következőket is állítja:

„Nem értik, hogy 8 óriásplakát, pár száz kisplakát, néhány ezer szórólap és egy szerény internetes kampány hogyan eredményezett egy-kettőnél több képviselői helyet.”

Tehát Joó Horti Lívia kijelentette, elismerte, leírta, belátta, bevallotta, hogy az MNT választások idején a Magyar Mozgalomnak semmilyen kampányrendezvénye nem volt. Akkor mégis miről kellett volna annak a szerencsétlen médiának az MM kapcsán tudósítania? A semmiről? Most komolyan?

 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon