Mátyás király szobor

 

Mátyás király 1458-1490-ig az akkori Magyarország királya volt. Az akkori Magyarország magába ölelte Délvidéket, de Horvátországot, Kárpátalját, Erdélyt, Szlovákiát, a mai Csehország, Lengyelország, Ausztria, Szlovénia és Bosznia egy részét is.

Tagadhatatlan, hogy Corvin Mátyás a középkor egyik legkiemelkedőbb magyar királya volt. Mátyás király tudott élni a hatalmával, sokakat legyőzött, vagy éppen elmozdította azokat, akiket kellett, a meglévő pozíciókról. Törvényeket hozott meg és változtatott, és mindig azon volt, hogy érvényesítse érdekeit. Előrelátó volt és mindig a realitás talaján mozgott. Habár apja, Hunyadi János mindvégig a törökök kiűzésén dolgozott, addig Mátyás felismerte azt, hogy Magyarországnak más taktikához kell folyamodnia és felállította azt a végvárrendszert, melynek egyik fontos gócpontja Nándorfehérvár volt, a mai Belgrád. Ezzel a tettével megfékezte a törökök további behatolását.

Mátyás királlyá választásának 560. évfordulója jegyében a 2018-as évet Mátyás király-emlékévnek nyilvánította a Nemzetpolitikai Államtitkárság.

Mátyás király erőskezű, jelentős uralkodóként vonult be a magyar történelembe, aki uralkodása alatt megerősítette a Magyar Királyságot és felismerte, hogy csak úgy lehet megállítani az Oszmán Birodalom terjeszkedését, ha az állama szilárd.

Ő volt az a király, aki az egységet képviselte Európában.

Mindezen tények tudatában, a magyar történelmünk ismeretében, joggal tehetjük fel azt a kérdést, hogy milyen magyarnak vallja az magát, aki a szabadkai városi képviselő-testület ülésén az ellen szavaz, hogy egész alakos  szobrot emeljenek fel Mátyás királyról, a róla elnevezett szabadkai utcában, az egyik legforgalmasabb sétányának Szabadkán?

Ahogyan a szabadkai ellenzéki formáció nevéből kikopott a magyar előtag, úgy felejti el Maglai Jenő is a történelmi múltat.

Mert egy dolog a politikai csatározás, az állandó küzdelem a VMSZ-szel szemben, de más dolog a történelmi múltunk megőrzése érdekében, a nemzeti identitásunkért folytatott mindennapi harc.

Amikor majd a gyermekeitek megkérdezik tőletek, hogy miért szavaztatok az igazságos Mátyás király szobra ellen, mit mondatok? Hogyan magyarázzátok meg azt, hogy ti igazából magyarok vagytok, de inkább megtagadjátok önmagatokat, mint hogy valamiben is egyet értsetek a hatalmon lévőkkel?

Hová lett az érző, történelmi múltjára büszke vajdasági magyar ember?
 

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon