A Magyar Szó-ügyirat II.

Menjünk végig a döntéseken, az áthelyezéseken és azon, hogy van, akinek szabad név nélkül, van, akit meg a ,,támogatói" lepleznek le a legutóbbi MNT-ülés 1:54:36 percében

De ha már politikai leszámolás lenne, ami a Magyar Szóban történik, hogyhogy nem látom Tómó Margaréta nevét a kilenc ember között, a nagy sajtószabadság élharcosáét? Vagy hol van Tőke János? És Török Arnold, az MM alakuló ülésén első sorban a himnuszt büszkén éneklő személye? Persze, persze, adni kell a látszatra is... Szerintem meg paranoiások vagytok, de ez is csak az én véleményem.

Na, de menjünk sorjában:

A Magyar Szó vezetősége 2015 októberében látott hozzá a 2016.évi pénzügyi és programtervének kidolgozásához, amit novemberben elfogadott a Magyar Szó Taggyűlési Jogokat Gyakorló Testülete, majd ezt követően decemberben, a Magyar Nemzeti Tanács is jóváhagyott.

Már ekkor papírra lett vetve, hogy 2016-ban Újvidékre kerül át a deszk, amelynek következményeként az addig megszokott munkamegosztást is újra kell gondolni.

És újra lett gondolva. Augusztus 1-jétől az újvidéki szerkesztőséghez tartozik a deszk, a címoldallal és a belpolitika-rovattal együtt.  A döntés több, mint indokolt, hiszen hogy létezik az, hogy a Politika napilapban éjszakai deszk is van, a Magyar Szóba meg nem jut be hír este fél nyolc után?

Talán mert ahol három szerkesztőség, központ van, ott egy sincs? És így már választ kaptunk arra is, hogy miért a csütörtöki lapban lát napvilágot a keddi hír.

Újvidéken kell, hogy újra feléledjen a szerkesztőség, ide kell, hogy bejárjanak az újságírók, itt kell, hogy legyen a csapat, a fő bázis.

Igen, az átszervezés munkajogi lépésekkel is jár, ez is világos volt mindenki számára.

Én úgy vettem észre, hogy nem is volt véka alá rejtve a dolog. A szabadkai és a zentai szerkesztőségből összesen 9 ember kapott levelet a cég vezetésétől, hogy nyilatkozzon arról, hogy egyezik-e az áthelyezésével Újvidékre, mely a mostani munkavégzésének helyétől több, mint 50 km-re helyezkedik el.

Bajtai Kornél azt nyilatkozta, hogy a Magyar Szó vezetése tudatosan megsérti a munkatörvényt, hiszen Szabadka és Zenta is több mint 50 kilométerre van Újvidéktől, a munkavégzés új lehetséges helyétől.

Bajtai Kornél, véleményem szerint, tudatosan ejt el félmondatokat, hogy azzal az olvasót manipulálja, és felejt ki olyan részeket a beszámolójából, mint hogy a cég vezetése éppen azért intézett levelet a 9 dolgozónak, mert azok beleegyezése nélkül nem teheti meg az említett intézkedést, és felkérte őket, hogy 8 munkanapon belül nyilatkozzanak a szándékukról, vagyis arról, hogy elfogadják-e az áthelyezésüket Újvidékre -- a munkatörvénnyel összhangban.

A másik kedvenc részem az, amikor azt látom, hogy a zentai lakcímmel rendelkező Mihájlovits Klára is felszólítást kapott.  Könyörgöm, úton-útfélen abba az információba botlok, hogy Mihájlovits Klára Budapesten él.

Most akkor mi van? Egyáltalán a zentai szerkesztőségbe bejár?

Mert, valljuk be, én is szeretnék otthonról dolgozni, nekem is van itthon számítógépem, én is széthúzhatom egész munkaidőre azt a feladatot, amit mondjuk a munkahelyemen, mert ugye, ott van felügyelet, 2-3 óra alatt kellene elvégeznem.De szép is lenne az élet, ha nem kellene felkelnem minden munkanap reggel 6-kor, nem kellene olykor megáznom munkába menet, vagy éppen leizzadni a nyári napokon, még hazahajtok d.u négykor, mint a ló.

A fordítói munkahely a deszkhez kötött és igenis be kell járnia a dolgozónak a munkára.

Szikora Csaba nem újságíró, hanem a hirdetőosztály vezető-helyettese. Szikora Csaba, véleményem szerint, azért indított belső eljárást a visszaélések gyanújával, mert az MNT ülésre kiküldött, Ökrész Rozália igazgató asszony rendkivüli jelentéséből egyértelműen magára ismert, és taktikázásba kezdett. Az említett jelentés kitér arra, hogy a hirdetőosztály vezető-helyettese munkahely megszűnt, és hogy az új munkahelyi besorolás már áprilisban elkészült, annak módosítása pedig júniusban, tehát Szikora Csaba áthelyezésének indoklása már ekkor megfogalmazódott.

Az MNT 2016. július 7-én megtartott rendes ülésén, Joó-Horti Lívia nevén nevezi a dolgokat (1:54:36 percnél),  és belemondja a kamerába, hogy Szikora Csaba az MNT tagoknak is eljuttatott egy olyan levelet, melyben malverzációkról, sikkasztás gyanús feltételezéseiről szól, és így már, ha kérte is − mert kérhette ugye, hogy kiléte ne legyen felfedve −, annak lőttek.  

Szikora Csaba felismerte azt, hogy érte nem harcol majd senki, hiszen Mihók Rudolffal és Kókai Péterrel karöltve végezte el azt a tisztogatást, a Magyar Szó háromlábra való helyezése projektben, ami hiba volt. Ezért személyes ügyként próbálja felállítani az áthelyezésére irányuló felkérést, miközben ő az, aki visszaél a joggal. Mert amit csinál, az átlátszó, de nagyon.

Idézek: ,,Egy kivétel volt, Vígi Zoltán, aki jelenleg is deszkfőnökként dolgozik, de már hónapokkal ezelőtt kérte az áthelyezését másik rovatra.” Igen, kedves barátaim, önigazgatás van, holnap bemegyek a munkahelyemre, rácsapok a főnök asztalára, és azt mondom: déltől én vagyok az új igazgató, tetszik vagy nem tetszik.

A Napló szakszolgálata − habár ez a megnevezés is azonos a névtelenséggel, de ilyenkor ki vezet számot a kettős mércéről − pedig jobban utánajárhatna a dolgoknak, mert a Magyar Szó szerkesztőbizottsága 7 tagot számlál, és Mihályi Katalin annak nem tagja. Aztán az megint gondolkodásra ad okot, hogy ebből a hét tagból ki lenne az, aki véemeszes?

És tényleg annyira elképzelhetetlen az, hogy a lap érdekeit nézték a szerkesztőbizottsági tagok, amikor felállították az új besorolást? Kik lennének azok az emberek, akiket kevésbé sajnálnátok? A nem magyar mozgalmasok?

A vajdasági magyarságnak egyetlenegy napilapja van: a Magyar Szó. Vagy csinálja mindenki, szívvel-lélekkel, és alázattal (ahogy az igazgató asszony fogalmazott), a lap érdekeit előtérbe helyezve, vagy nem lesz lap. A Magyar Szó Lapkiadó Kft. már nem szociális intézmény.  

A Magyar Szó igenis megköveteli a foglalkoztatottjaitól, hogy dolgozzanak és teljesítsenek, kivétel nélkül, mert az újság megjelenése, naprakészen, a vajdasági magyar közösség érdeke is.

Tagadhatatlan, hogy ezekben az időkben nagyon nehéz olyan lépést meglépni, hogy az ne legyen politikai döntésként aposztrofálva. Amennyiben a szabadkai és a zentai szerkesztőségben túlnyomó többségben vannak a magyar mozgalmasok, szerintem, de csak szerintem, egyértelmű, hogy az áthelyezett 9 ember közül is többen lesznek azok, akik a Magyar Mozgalom tagjai. Mint mondtam, ez az én logikám, és teljesen megértem, ha az emberek többség nem ezt a logikát követi. Elvégre különbözőek vagyunk.

De ha már politikai leszámolás lenne, hogyhogy nem látom Tómó Margaréta nevét a kilenc ember között, a nagy sajtószabadság élharcosáét? Vagy hol van Tőke János? És Török Arnold, az MM alakuló ülésén első sorban a himnuszt büszkén éneklő személye? Persze, persze, adni kell a látszatra is... Szerintem meg paranoiások vagytok, de ez is csak az én véleményem.

Megosztás

Google icon
LinkedIn icon
Pinterest icon
Reddit icon
e-mail icon